Az apokalipszis lovasai (Horsemen, 2009. R.: Jonas Åkerlund, aki egyébként a kiváló black metal együttes, a Bathory tagja volt) -

Öreg favágó valahol Észak-Amerikában, talán Detroit környékén maroknyi frissen kihúzott fogra lel egy havas erdőben. A fogakat egy állványra helyezett, fedhető edényben rejtették el gondos kezek; a környező fákra a következő feliratot mázolták vérveres festékkel: Jöjj és láss.

Az ügyet Aiden J. Breslin (Dennis Quaid), a detroiti rendőrség nemrég megözvegyült nyomozója (mellesleg törvényszéki fogszakértő) kapja meg. Később előkerül a fogak gazdájának holtteste, illetve további hullák következnek pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen. Rendszerint a BDSM szubkultúrában akasztás néven ismert procedúra a halál oka, azaz horgokkal, kampókkal precízen egy célnak megfelelő állványra lógatják a leendő áldozatokat, ahol vagy a kivérzés, vagy a fulladás végez velük. A tetthelyeken rendre feltűnik a piros felirat, a kivégzettek nyakában lógó szimbólumok (kard, mérleg stb.) alapján a kopók arra gyanakodnak, az elkövetők az egyik legismertebb alaphorror, a Jelenések könyve nyomán dolgoznak – valahogy úgy, ahogy Jorge atya a Rózsa nevében.

A forgatókönyvet író Dave Callaham apait-anyait belepakolt a sztoriba: szülőgyilkosság, méhből elevenen kivágott magzat, szívkimetszéssel kivitelezett, csontfűrészes öngyilok, csekélyke vérfertőzés, piciny pedofília, ilyesmi. Borzongás, lúdbőr, rettegés, undor azonban sehol, nem tágul a pupilla, nem önti el az agyat az adrenalin, nem áll fel a hátszőr. Csak ásító unalmat érzünk, nagyjából a huszadik perctől, amikor a film már régesrég atomjaira hullott.

Mintha minden jelenettel új mozi kezdődne. Egyszer egy felesége korai halálát feldolgozni képtelen férfi vergődik a képernyőn, máskor apai szeretetre éhes kamaszfiú szívbe markoló meséjét nézzük, harmadjára egy pszichopata csaj lelkét próbáljuk megfejteni. Csak éppen az egész nem akar összeállni, csak éppen az összes felvett szál elejtődik a következő snittre. Csupán azért nem alszunk el távirányítóval a kezünkben az amúgy nem nyomasztóan hosszú nyolcvanvalahány perc alatt, mert az opus nem csak uncsi, de egyszersmind rohadtul idegesítő is, főként a bibliai szál erőltetése miatt. A detroiti fogász-zsaru reggelihez egy Szent Pál-levelet kommentáló prédikációt hallgat a rádión (ugye, milyen életszerű?), egy jóformán a semmiből előtűnő epizodista Dürer 1498-as Apokalipszis-metszeteinek kópiáját nyomja a főhős orra alá, sőt egy derék plébános eszmefuttatását is meghallgathatjuk arról, hogy a háború szó a Jelenések könyvében „egyfajta lelkiállapotra” utal. Mindezt azért, hogy az utolsó percekben kiderüljön: a végítélet ezúttal is elmarad. Nem az Antikrisztus tombolt Detroitban, csupán néhány önértékelési zavarral küszködő tinédzser. Át lettünk baszva, na, amúgy rendesen.

A DVD árának kábé harmadából a sarki antikváriusnál beszerezhetünk egy viszonylag ép Bibliát, és elolvashatjuk a Jelenések könyve szerzői változatát. Garantáltan jobban szórakozunk majd.

 

Darida


 

Címkék: film horror dvd amerikai akerlund horsemen

A bejegyzés trackback címe:

https://lugosibela.blog.hu/api/trackback/id/tr461598188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.15. 13:10:53

Hát, ezt az ürgét sem láttam még nagyon a Sárkányszíven kívül jó filmben...

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2009.12.15. 13:16:18

@Krajcs: De, amikor bement a vérébe a csávónak a kis tengeralattjáró. Száz éve.

2009.12.15. 13:24:59

Baszki, tudtam, hogy ismerős Akerlund neve, állati, hogy a Bathory-ban nyomta. Ez a film sajna nagyon középszer/szar, és a Por is irritálóan ócska Arronofsky másolás volt. Inkább zenéljen.

@Krajcs: pedig a Vérbeli hajsza nagyon jó volt, meg a Főnix útja is korrekt, a Frequency pedig egyenesen bitang jó. Voltak azért jó dolgai, ráadásul nagyon jó, karakteres arca van.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.15. 13:33:55

@shitgun: Mondjuk lehet, hogy én vagyok a defektes, de így öregebb kiadásban már pillanatra képes vagyok összetéveszteni Harrison Ford-al :)

2009.12.15. 13:37:46

@Krajcs: ebben van valami, szépen összeaszalódtak mind a ketten. Mondjuk Ford hasonlóan csúszik lefele az ócska szerepeivel, csak ő magasabbról kezdte a mélyrepülést, mint Qaid. Azért utóbbinak erős dobása volt a G.I. Joe-s szerepe:)

parakovacs · http://lugosibela.blog.hu/ 2009.12.15. 13:38:38

@Krajcs: testvér! ugyanez a bajom... rondán öregszünk...

Homeoffice 2009.12.15. 13:40:33

Egyébként köszi Főnök....
Bár a Rózsa Nevét akkor is végigolvasom...:)))
Ma kezdtem el:)

2009.12.15. 13:41:07

Voltak jó filmjei, tényleg. Meg jónéhány döbbenetesen pocsék. Pl. a Cápa 3 :) A leírás alapján ez a film sem lehet egy nagy kaland.

@Krajcs: Tényleg hasonlít Fordra :)

Apropó.
A napokban láttam Az ördög sírja (The Devil's Tomb) c. 'horrort'. Ez a Cuba Gooding jr. is mikben szerepel mostanság...

Hozzászólok (törölt) 2009.12.15. 13:43:05

Switchback,Wayett Earp,Traffic.

Hozzászólok (törölt) 2009.12.15. 13:45:33

Nem rossz színész,csak neki is volt pár gagyibb filmje.

labove 2009.12.15. 13:58:18

Ellenben itt van a The Horseman ( e helyett a ) és kurvajó és semmi köze az előzőhőz és a law abiding citizent erről koppintották...
Csók!
www.youtube.com/watch?v=x7F66CHSfLg

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.15. 14:07:32

@shitgun: A G.I. Joe filmben ő süthette el a filmtörténelem leginkább epikus mondatát, ami azért nem semmi: "Mentsük meg a Joe-kat!" :D

bldo 2009.12.15. 14:20:30

Akerlund csinálta a zenetörténelem egyik legjobb videoklipjét is - a Smack My Bitch Up-hoz.

A film ellenben tényleg nem nagy durranás, de szépen van fényképezve, vannak nagyon tetszetős képsorok, kamerabeállítások, díszletek/helyszínek benne; csak hát sajnos ez kevés az üdvösséghez.

Ziyi Zhang viszont üdítő színfolt a filmben, véleményem szerint elég jót alakít.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.12.15. 14:33:41

Tipikus kezdő forgatókönyvíró. Sok ötlet, de gyiket sem képes érdekesen tálalni, úgyhogy csapong.
OFF:
Fekete hátterű weboldalakat már '95 óta nem készítenek. Akkor derült ki, hogy olvashatatlanok. Tudom, hogy horror, meg véééér, meg daaaaarkneeeeesss meg ilyenek, de ez így ebben a formában fos.
Jónapot kívánok.

Karlitosz 2009.12.15. 14:35:20

úgy néz ki ezen a képen mint harvey keitel.
ez egy szar film volt, a Kedves ellenségem sokkal jobb volt.

radiris 2009.12.15. 14:53:39

Dennis Quaid az egyik nagy kedvencem, ne bántsátok.

Helen H. · http://szopizmus.blog.hu 2009.12.15. 15:29:13

kb. 1 hónapja láttuk és nagyon unalmas meg kiszámítható volt
mikor a szöszke srác kivágni készült a szívét, már tudtuk, hogy a rendes csávó kinézetű apja fia a húnyó, mert ugye elfogytak a szereplők...

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2009.12.16. 23:16:22

@AntiChrist: azt én is, borzalmas volt. És nem a jó értelemben.

A fent említett lovacskás filmet annyira untam, hogy nem tudtam végignézni. pedig ez elég ritka.
süti beállítások módosítása