A giallo speciálisan olasz műfaj, nagyjából a szolid erotika, a minden belsőséget kiforgató slasher és az idegeket teljesen kikészítő thriller keveréke.

 

 

 

A zsáner az Itáliában megjelenő sárga kötésű krimiktől örökölte nevét (a giallo szó jelentése: sárga). Nem igazán slasher, mert a nyomozós szál legalább annyira fontos eleme, mint a szex és a vizuális erőszak. Nem is krimi, mert ahhoz túl sok a dugás és a zsigerelés a filmvásznon. És végezetül nem vegytiszta thriller, bár detektívesdi közben óhatatlanul veszélybe kerül főhősünk élete, így máris beindul a suspense-dramaturgia. Jellemző még a giallo-filmekre a roppant ízléses kameramunka és a szokatlan zenei aláfestés.
A műfaj koronázatlan királya talán a Volt egyszer egy vadnyugat (C'era una volta il West, 1968) forgatókönyvét is jegyző Dario Argento, aki olyan fantasztikus alkotásokkal színesítette a műfajt, mint az egyszer már eltemetett gyilkosságot újra felélesztő Profondo Rosso (1975), vagy a kevésbé erőszakos, de annál feszültebb hangulatú A kristálytollú madár (L'uccello dalle piume di cristallo, 1970). Mindenképpen meg kell még említeni a gore egyik hercegét, Fulcit, akinek Lizard in a Woman’s Skin (Una lucertola con la pelle di donna, 1971) című filmje talán a műfaj legjobb alkotása.

 

Címkék: szótár elmélet dario argento giallo lucio fulci elmelet

A bejegyzés trackback címe:

https://lugosibela.blog.hu/api/trackback/id/tr491803219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kapujanincs (törölt) 2010.03.02. 22:13:22

@Priapus Romanus: haggyad szegényt, csak mondani akart valamit. ma regelt, hogy futtassa a .org-ját

2010.03.03. 13:54:56

Amatőr úgy írni a giallo-ról, hogy a késről, mint abszolút domináns eszközről szó sem esik, annak ellenére, hogy a mellékelt plakáton is ott virít egy nem kis darab. Ez egy nagyon dilettáns blog, ennyi erővel a kvantumfizikáról is írhatna ez a PKI.

parakovacs · http://lugosibela.blog.hu/ 2010.03.03. 14:14:43

@shitgun: Részben nyaljál szart, részben nem én írom. PKI

2010.03.03. 14:19:02

@parakovacs bemutatja: ó, hát ez konstruktív válasz, ilyen tipikus sértődős művész-bölcsész, gratulálok az eszedhez. Ha nem te írod, akkor ki a "parakovács bemutatja" nevű szerző? Ha copyzod, hol a forrás? Talán utána kéne nézni dolgoknak, és nem csak böfögni bele az internetbe. Az meg külön szép, hogy normális hangvételű kritikus megjegyzésre szarnyalatás a válasz. Gagyi vagy.

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2010.03.03. 20:15:00

@shitgun: nem ő írta, de nem is copyzta, én írtam és ha megnézed, a szótár alatt soha nem szerepel hogy ki írta, de mindenhol máshol igen, ez talán elgondolkodtató, de ugye megnézni azt nem lehet, csak pofázni.

a tartalommal kapcsolatban: ezek a bejegyzések csupán szócikként szolgálnak arra, hogy a horrorhoz nem értőknek valamilyen képet adjunk bizonyos fogalmakról, egyébként meg nem értem, hogy miért is kellene konkrétan a késre kitérni, s miért is nem elégít ki a slasher kifejezés...
süti beállítások módosítása