Bár tudjuk, hogy most ellenségeket szerzünk, de alapvetően a horror műfaj aljának tartjuk a slasher filmeket, mivel kilúgoznak a műfajból minden lényeges elemet, csak a mészárlást és az ijesztgetést tartva meg, ami ugyan a horror lényege, de így olyan, mint az előjáték nélküli szex, vagy a vénásan beadott fekete címkés cseresznyepálinka...

 

 

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne néznék az alkotásokat vagy ne lennének kedvenceink!

Adott egy pszichopata gyilkos és rengeteg áldozat, majd a végkimenetel, ami lehet A vagy B. Az A esetben a főszereplő életben marad, a B esetben nem marad életben senki, nem csoda tehát, hogy még sohasem jelöltek forgatókönyvi díjra egyetlen slasher filmet sem.

 

(egyébként: to slash - felhasít, felmetsz, megvág)

 

A műfaj története elég messzire nyúlik vissza, sokan a Thirteen Woman című 1932-es filmet tekintik az alapvetésnek, de ide sorolják a lexikonok Alfred Hitchcock Psycho-ját is 1960-ból, ami elméletnek kétségtelenül tetszetős, azonban az első bekezdésben megfogalmazott óvatos kritika természetesen nem ezekre az alkotásokra vonatkozott.

Mondjuk talán úgy: sikerült egyszerűsíteni...

Közvetlen előzménynek inkább a splatter és giallo filmek, illetve az exploitation mozik tekinthetők (ezekről majd később részletesebben).

Az első deklarált slasher alkotás a Black Christmas volt, Bob Clarktól, 1974-ben, és innentől kezdve nem volt megállás: Halloween, Silent Night, Bloody Night, The Texas Chain Saw Massacre, Friday 13.

 

 

A műfaj rengeteg darabja készült direkt DVD-re, azaz mozikban nem is mutatták be ezeket.

A kétezres évek első harmadában jelentkezett a műfaj új hulláma, Rob Zombie-val és rengeteg remake-kel, és ez a felfutás napjainkban is tart, gyakorlatilag havonta jönnek ki újabb slasher filmek a rajongók legnagyobb örömére.

Kétségtelen, hogy a műfaj meglehetősen egyszerű, de azért néha sikerül belevinni egy-egy csavart, amitől az ember mégiscsak odaragad a képernyő elé, elég ha csak a korábban elemzett Náci zombik című alkotásra gondolunk, ami rendkívül szórakoztató (bár nem is slasher, csak benéztem, bocs!)

Álljon itt egy klasszikus slasher jelenet a vizuális tipusoknak:

 

 

parakovacs

Címkék: horror szótár elmélet slasher elmelet

A bejegyzés trackback címe:

https://lugosibela.blog.hu/api/trackback/id/tr171643070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.01.03. 20:59:18

Ezek azert mokasabb horrorok, mint amikor a szar is kiijesztik az emberbol.

bolomba (törölt) 2010.01.03. 21:55:13

ohh de jo is lenne egy osszefoglalo cikk a texasi alatt hallhato narratorrol es tarsairol. az is igaz, hogy a kedvencem ez a hang, ahogy mondja a Day of the Dead-et. zsenialis az "erzeketlensege" :)

www.youtube.com/watch?v=uv0eHBt6BZ8

parakovacs · http://lugosibela.blog.hu/ 2010.01.03. 22:14:27

@Dixi World: láttam már, remek darab :) nem akarsz dolgozni?

sep · http://prizmafolyoirat.com/ 2010.01.03. 22:46:52

A Náci Zombik nem slasher. Splatter, esetleg tinihorror, és egyértelműen zombifilm, de nem slasher. Ahhoz kéne bele maszkos/pszichopata gyilkos, minimum. (de asszem szúró-vágófegyverrel elkövetett gyilok sincs sok benne)

Blowzy 2010.01.04. 00:23:28

A slasher egyik legfontosabb eleme a sokk-effect a szúró-vágó eszközökön kívül, mivel a Psychoban jelent meg először ez a fogalom, ezért nevezik ezt az első slashernek. A giallo-k nagy része pedig igenis slasher, elég csak a Suspiriára gondolni.

parakovacs · http://lugosibela.blog.hu/ 2010.01.04. 00:34:20

Persze, a psycho slasher, de valamivel igényesebb, mint a követők alkotásai, ezért inkább slasher elemeket tartalmazó művészhorrornak nevezném...

sep · http://prizmafolyoirat.com/ 2010.01.04. 00:43:59

@Blowzy: a sokkeffekt úgy általában a horrorfilm legfontosabb eszköze, egyáltalán nem slasher-specifikus, már bőven a Psycho előtt is használták. (Olyannyira, hogy pl.a "buszeffektus", azaz a hamis sokkeffekt (amikor olyasmivel ijesztenek meg, ami valójában nem veszélyforrás) a '42-es Macskaemberekben jelent meg először. A Psycho ebből a szempontból azért fontos, mert Hitchcock a zuhanyjelenettel sutba dobta a suspense-dramaturgiát, elmosta a határvonalat thriller és horror között, és nem mellékesendivatot is teremtett.
A giallo és a slasher között az a legfontosabb különbség, hogy a giallo hibridműfaj a krimi és a horror között, tehát a nyomozás ugyanolyan fontos benne, mint az öldöklés (lásd: A kristálytollú madár, New York Ripper, Tenebre). A Suspiriának, azon kívül, hogy Argento-film, sok köze nincs sem a slasherhez, sem a giallóhoz, ugyanúgy sima misztikus horror, mint a Trilógia másik két filmje.

Dixi World · http://www.dixiworld.com 2010.01.04. 11:10:15

@parakovacs bemutatja: dehogynem (ha megéri) :) Részleteket ide diximail kukac gmail és com

bolomba (törölt) 2010.01.04. 18:38:34

@parakovacs bemutatja: koszonom, de en a kenyelmes/lusta/partvonalrol beugato felhasznalo vagyok, aki uzsonnazas kozben szivesen olvasgatja a patakvert. na meg sep hozzaerteset latva mar a prizmat is. nyam…

parakovacs · http://lugosibela.blog.hu/ 2010.01.04. 19:07:45

@bolomba: Jó, akkor majd lesz év végén Önök Kérték!

bolomba (törölt) 2010.01.04. 21:32:14

@parakovacs bemutatja: ev elejen nem lehet? :) gondoltam adok egy otletet, amig varom az XTRO cikket, aminek a traileret szinten a mar emlegetett hang erosit.:)

parakovacs · http://lugosibela.blog.hu/ 2010.01.04. 22:09:28

Az év elején nem lehet, mert nem. Az XTRO-t újra kell néznem, és jelenleg be vagyok havazva, de lehet, hogy kiadom valakinek a gyorsabb ügymenet miatt...
Egyébként majd nyitok egy fórumot az indexen, és ott lehet kérni, követelni, javasolni, amit majd jól nem veszünk figyelembe...

bolomba (törölt) 2010.01.06. 01:47:13

@parakovacs bemutatja: az XTRO-val szerintem nem kell sietni. a forumot meg majd keressem mi?! :)

parakovacs · http://lugosibela.blog.hu/ 2010.01.06. 05:58:27

Annyiból lenne aktuális, hogy Nagy Britanniában levették a tiltólistáról, de valóban ráér...
A fórumot nemsokára megnyitom, azt hiszem a címe: Miért szar a Patakvér? lesz...

Darkcomet 2010.01.07. 21:57:26

A slasher műfaj hamar kifulladt, gyakorlatilag a nyolcvanas évek elejére elpufogtatták az összes patronjukat. Viszont az Olasz splatter, gialo vonulat nagyon szépen továbbvitte a főbb motívumokat, még rengeteg film igen gagyi is volt. Egy jó kis blog ezekről a filmekről: darksidemovie.freeblog.hu/

Aki az ázsiai extrém őrületeket szereti, az innen sokat megtudhat: steppenwolfhu.blogspot.com/
Pl. megérne néhány posztot a Guinea Pigs, vagy az utóbbi idők egyik botrányfilmje, a Grotesque.

Aztán olyan "klasszikusokról", mint a német Nekromantik ill. Jungfrau am abgrund/Mondo Weirdo/Virgin on the Edge még nem is szoltam.

Aki igazán ki akar "borulni" filmektől, annak ajánlom az orosz Andrey Iskanov filmjeit, ill. E. Elias Merhige Begotten című filmjének legalább egyszeri megtekintését.

Egyszóval, aki beteg filmeket akar nézni, az felejtse el a gagyi, pláne amcsi slashert, vannak jobbak. ;-)

dr.Varga István 2018.02.10. 23:19:53

Közjegyzőket a horrorfilmekbe!:)))
süti beállítások módosítása