Tomas Alfredson: Engedj be!
(Lat den rätte komma in, Let the Right One in) 2008.

 

Az Engedj be! első nézésre olyan, mint egy Bodor Ádám novella vagy egy IKEA kanapé. Letisztult formák, takarékos reménytelenség.

 


 

Lelketlen lakótelep Stockholm mellett a nyolcvanas években. A falon The Clash-poszter, a polcon hupikék törpikék és matchboxok, a srácok a Rubik-kockát bűvölik naphosszat. Oskar (akinek édesapja alkohol-, édesanyja pedig tévéfüggő) 12 éves elmúlt, s ha nagy lesz, minden bizonnyal gyakorló pszicho- és szociopata válik belőle. A magányos, szőke kisfiú szügyig jár az unalomban, késeket gyűjt, barátja egy sincs, az iskolában szénné szívatják az osztálytársai, legkedvesebb szórakozása pedig, hogy egy füzetbe ragasztgatja a véres bűnesetekről beszámoló újságcikkeket. „A beton házak között nem várnak csodák” – énekelte egy másik elátkozott nemzedékről a Pokolgép zenekar, de Oskar lakótelepét szerencsére téglákból emelték, így azután a csoda megérkezik. Rejtélyes kiscsaj költözik a szomszédba egy idősebb férfival, akinek első dolga, hogy kartonpapírral fedje be az ablakokat.


 

Oskar hamarosan megismerkedik a lánnyal, Elivel, akiről kiderül, ő is 12 éves, bár ő már elég régen, talán évszázadok óta; nincs szülinapja; profin kezeli a Rubik-kockát, pedig sose látott hasonlót; és elfelejtett fázni. És nem sokra rá az első halottat is megtalálják a közelben, a faszi egy fáról lóg fejjel lefelé, vérét kifolyatták.
Tomas Alfredson a lehetetlenre vállalkozott, vagy talán még ennél is nehezebbre. Azt gondolta ki, hogy fogja a nyugati történet jelen pillanatban legelhasználtabb, legmegkopottabb, legelcsépeltebb sablonjait, kliséit, paneljeit, leporolja őket és összeturmixolja a legújabb skandináv történetmesélés steril módszerével. 21-re húzott még lapot, és láss csodát, bejött neki.
Olyan ez, mintha a Twilight, A Pál utcai fiúk, a Dracula, a nyálas pöttyös könyvek egyszerre lennének bedobva a fekete cilinderbe a legjobb dán Dogma-filmekkel (pl. Rekonstrukció vagy Hogy szeretsz?), s azután jönne Tomas, a bűvész, aki az utóbbi évek legszebb hófehér bundájú és vörös szemű nyulát emelné ki a sötét, cirkuszi fejfedőből.
Vörös és fehér. Vér és hó. A véres szájú, sötét hajú Eli és a vaníliafagyi színű Oskar.
Skandináv tempó, lassú, gyönyörű képsorok. Nem sietünk sehová. S bár a ritmus lassú, de precíz, sohasem válik vontatottá, unalmassá. A rendezés tökéletesen egyensúlyozik a borzalom és az érzelmek, a reménytelenség és a remény, a vér és a hó, a szomorúság és a boldogság, a realizmus és az irracionális, a halál és az élet között. Van itt minden, ami egy rendes horrorfilmben kötelező: izgalom, feszültség, félelem és rettegés, patakvér, elmetszett torok, kiszívott nyak, letépett fej és kar, savval zombisított arc, fényre porig égő vámpírtest. De vannak elpusztíthatatlan értékek is: hősiesség, férfivá válás, egymásra utaltság és valódi szerelem. Mert a nyálból szerelem lesz itt, az érzelgősségből érzelmesség, a szó legtisztább értelmében. A szavak (a régen szétmállott szavak) hirtelen visszanyerik eredeti jelentésüket. A romantika név például megint szép lesz, méltó régi nagy hiréhez, mit rákentek a századok, a svédek most lemossák a gyalázatot! (Amihez persze jócskán hozzájárul Hoyte Van Hoytema operatőr költői képíró-tehetésége, atmoszférateremető képessége.)
Alfredson mindenből csak annyit adagol, amennyi éppen elég. Amennyi pont jó. Tökéletesen kimért és halálpontos. Olykor annyira, hogy azt gondoljuk: szenvtelen. De nem az. Végigegyensúlyozik a kötélen (valljuk be, egy ezerszer megrágott kötélen) és nem esik le. Bebizonyítja azt, amit régen tudunk, de csak igen ritkán látunk: hogy a nagyok nem félnek a giccstől. Minden idők egyik legszebb, legmélyebb és legpoétikusabb horrorját alkotta meg.
Meghatódunk, ez egyszer éppen azért, mert senki sem tukmálja ránk a meghatódást. Szabad akaratunkból tesszük.

 

csernabandi

 

 

Bónusz:

 

 

Címkék: film horror dvd svédország bodor ádám let the right one in tomas alfredson engedj be!

A bejegyzés trackback címe:

https://lugosibela.blog.hu/api/trackback/id/tr481649589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vonatosi Márió · http://konzervatorium.blog.hu 2010.01.05. 20:34:02

Picit elkéstél a poszttal, de sebaj.
Kétszer néztem végig, mesteri.

F.Lackó · http://csajokrol.blog.hu/ 2010.01.05. 20:39:25

Csak jót kritikát hallottam eddig róla. Bár a vámpíros filmeket nem szeretem, ezt mindenképp meg fogom nézni. :)

bubuja 2010.01.05. 21:27:33

Nem minden dán film Dogma-film. A Rekonstrukció meg végképp nem az.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.01.05. 21:32:04

A Pokolgep az jo.

Magas szaru Puma edzocipo, Kalapacs Jozsi, tok kilonyi szegecs a plasztik kabatokon.

hdk · http://hulladekok.blog.hu/ 2010.01.05. 21:53:32

Azért ezek a bőrgatyás seggfejek odabasznak rendesen:) És erre még az sem lehet mentség, hogy nyolcvanas évek...

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.01.05. 22:52:49

@F.Lackó: Nem igazán mondanám "vámpíros" filmnek. Annál sokkal egyedibb...

bolomba (törölt) 2010.01.05. 23:15:42

@Krajcs: hat akkor mi? szocio-proli-gyerek-kaland, csak kovacs robit mar betemette elotte a ho? bocs, ertem amit mondasz, de szerintem errol szol a cikk is.

nyugi lacko. ez egy vampiros film, csak kicsit mas.

Darkcomet 2010.01.06. 07:40:48

Gyonyoru film, persze a maga modjan, de engem nagyon megfogott. Ez azon filmek koze tartozik, amit a letoltes utan igyekszek minnel hamarabb meg is venni.

Panni CsP · http://csajokespasik.blog.hu 2010.01.06. 08:00:51

nekem is tetszett, tényleg jól van leírva minden - ugyanezek az érzések alakultak ki bennem is

gibson 2010.01.06. 21:56:52

Elképesztően gyönyörű és különleges film, bár utólag én sem mondanám tipikus vámpírfilmnek. Rám borzasztóan nagy hatással volt, viszont nem való mindenkinek. Az egyik legjobb barátommal - akivel azelőtt majdnem minden közösen látott filmről azonos véleménnyel voltunk - össze is vesztünk rajta, miután konkrétan elküldött a picsába, hogy hogy tudtam neki ilyen szar filmet ajánlani. Azóta sem értem, mi nem tetszett neki. Viszont filmekről többet nem beszélek vele, az biztos.

2010.01.07. 09:04:51

Rém pongyola írás, rossz stílusban. És a szerző nem figyelt, ha szerinte van benne szerelem. Őrjítően kiábrándult film, a lezárás valódi lényege keveseknek esik le. Egy ilyen film értőbb elemzést kíván, mint ez a jópofizó, gyenge írás.

Darkcomet 2010.01.07. 16:52:28

Szerelem valoban nincs is benne. Inkabb egyfajta sotet vonzalom, hiszen szamomra egyertelmu lett a film vegen, hogy a vampir lany/no, mar evszazadok ota ezzel a modszerrel fog maganak 'kitartokat'. Valszeg az a modszere, hogy maganyos, elesett fiukat lancol magahoz kislany kepebe. De ez csak a vegen derul ki, amikor a vonaton utaznak, egeszen a zaro kepekig valoban egyfajta tiniszerelemnek latszik a film, ahol tortenetesen az egyik szereplo vampir. Szerintem pont a vege az utos, amikor kiderul, szo sincs itt szerelemrol, csak evszazadok alatt jol bejaratott 'eljarasrol' a vampircsajszi reszerol.

bolomba (törölt) 2010.01.07. 17:59:22

@Darkcomet: te pont olyanok, mint a hazassok. kolcsonos beleegyezesen alapulo egymashoz kotodes. vagy csak platoi? aaa, az elet mar csak ilyen.

Darkcomet 2010.01.07. 21:30:09

Szerintem kolcsonos fuggoseg, egymasrautaltsagrol van szo, a vampir reszerol jo adag zsarolasrol. A lanynak verre van szuksege, amit az aktualis tarsa szerez be, a beszerzoknek meg egy megerto tarsra. Az, hogy ez az elejen szerelem-e, arrol lehet vitatkozni, lehetseges. De hogy ez a kesobbiek folyaman enyhen szolva kenyelmetlenne valik az emberi lenynek, szamomra egyertelmu, vannak is utalasok a filmbe, hogy az oreg faszinak mennyire tele van a toke az egesszel, csak mar nem tud kiugorni ebbol a kapcsolatbol. Az oreg halala utan meg a kiscsaj egyszeruen behalozza a sracot, de csak a vegen lesz egyertelmu, hogy erre ment ki a jatek. De ez az en ertelmezesem, es pont az az egyik zsenialitasa a filmnek, hogy rengeteg keppen hat a nezore, sok fele ertelmezesre ad lehetoseget.

gibson 2010.01.07. 21:59:09

@Darkcomet:

- SPOILER -

Az a "lány" valójában egy fiú. Csak egy rituális szertartás következtében eltávolították a nemi szervét valamikor régen. Ez amúgy látszik is a filmben, amikor mutatják a helyét, és ott egy varrás van.
Ezt én is csak utólag olvastam amúgy, a film megnézése közben még nem esett le.

bolomba (törölt) 2010.01.08. 16:04:49

jajj micsoda huncuttsagot lehet itten csinalni. mint kolyokkent a tv csatornak valtogatasakor, csak ez jobb.:)

horrornak nem mondanam, de a verrol szol. gondoltam elmondom. jol van, mentem a picsaba.

a jobb oldali videonal le kell venni a hangot.

www.youtubedoubler.com/?video1=http://www.youtube.com/v/2c4L4CPfQY8&start1=0&video2=http://www.youtube.com/v/ayYiMygqlfo&start2=10

szirkó 2010.01.25. 19:20:59

@shitgun: hát ha szerinted ebben a filmben nincs szerelem, akkor nagy a baj... olvasd el a könyvet, abban pl. Eli a Rómeó és Júliából ír idézeteket Oskarnak a leveleiben. Talán, mert szerelmes??? Hakanba nem. Oskarba igen! (Vagy lehet, hogy Rómeó és Júlia sem szerelmesek szerinted?)
süti beállítások módosítása