A kiemelkedő vérfogyasztókról szólva mindenképp meg kell említenünk a közismert Drakulát, aki a dublini tisztviselőből londoni színházi emberré lett vasárnapi író, Bram Stoker munkásságának köszönhetően vált az emberi nem első számú vérszívójává. Különös, hogy ez a bestseller mennyi szállal kötődik hozzánk, magyarokhoz. Stoker Drakuláról (vagyis a Vlad Ţepeş nevű törökverő vajdáról, ki oly csúnyán végezte, hogy fejét mézben eltéve küldték el a szultánnak) a híres magyar keletkutatótól, Vámbéry Ármintól hallott először.

 

 

A szadista havasalföldi fejedelem székhelyét (aki Mátyás királyunk fogságában állítólag éppen úgy kínozta az egereit, mint a regény Renfield nevű tébolydalakója a legyeit) az író Erdélybe helyezi át. A történet Budapesten és Kolozsváron indul, Stoker még gasztronómiánkat se felejti el bemutatni: Harker, az ügyvédbojtár paprikás csirkét, majd puliszkát eszik, a receptek beszerzésére azonban már nem nyílik módja. „Buda-Pesthet” még csodálatos vidéknek látja, ám ahogy a Dunán áthalad, már Keleten érzi magát, egyre többet késnek a vonatok, egyre félelmetesebb a táj, és a racionális Nyugat fia rögvest „a képzelet világtengelyébe” ér.

Sok száz év alatt milyen keveset változott ez a rózsaszín, keresztény és ésszerű Nyugat! A Gonosz csakis Keletről érkezhet, a rendre támadó pusztító káosz csakis a pogány messzeségből jöhet, legyen az a török félhold vidéke, a Kárpátoknak vadregényes tája, vagy éppen egy afganisztáni sziklabunker. Még szerencse, hogy a szerelmes viktoriánus szépfiúk találnak egy amszterdami professzort, ki felvilágosítja őket: az irracionalitás ellen csakis saját fegyverével lehet harcolni. Így tehát előkerülnek a fokhagymafüzérek, a keresztek és a karók.


 

Talán mondanunk sem kell, hogy a Drakula-sztori aljas misztifikáció. Elég ezzel kapcsolatban belelapoznunk Bartholomaeus Gothan 1485 táján, Lübeckben megjelent kis kiadványába. A középalnémet dialektusban írt műből kiderül, Vlad valóban nem volt egy emberjogi aktivista: tízezreket húzatott karóba, egész falukat kínoztatott meg, majd végeztetett ki, de vámpírkodásról sem a lübecki forrás, sem az egyéb kortárs dokumentumok nem szólnak.
S hogy Stoker miért misztifikált? Valószínűleg civilizált nyugatiként csak némi színnel akarta élénkíteni a barbár Kelet rajzát. Nem meglepő ez, annak idején a rómaiak is embervér-ivással vádolták a germánokat, minket, hunokat meg éppenséggel azzal, hogy ki sem csomagoljuk a vért, hanem frissen-dobogósan, szívestül fogyasztjuk azt.
Semmi gáz, Bram, nem haragszunk, hiszen a te verziódból valószínűleg egy honfitársunk, Lugosi Béla hollywoodi színész úr kaszálta a legnagyobbat.


csernabandi - darida


(To be continued)

Az első rész
 

 

Címkék: horror vér elmélet drakula lugosi béla elmelet

A bejegyzés trackback címe:

https://lugosibela.blog.hu/api/trackback/id/tr71667375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KenSentMe 2010.01.12. 20:38:38

Akit egy kicsit is érdekel a Drakula-mítosz, annak tényleg könnyű dolga van, mert csak Bram Stoker könyvét kell végigolvasnia.. és rögtön tudni fogja pl., ki az a Van Helsing.. egyébként tényleg meglepően és ritka jó könyv, egy vagy kettő nap az ember életéből és megéri, bár ezek az áltörténelmi, meg átköltött történelmi részek engem mindig megröhögtetnek.. mindig eszembe jut szegény Báthory Erzsébet, akiről a legtöbb kígyót és békát a politikai ellenfelei találták ki.. aztán mítoszként ezek tovább élnek, és már ilyen "kriminalisztikai" ""oldalon"" is láttam, hogy ő az első magyar sorozatgyilkos.. loller.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.12. 21:01:28

@VRbagoly: Igen, elég szomorú, hogy egy most bemutatott film is ezt a mítoszt viszi tovább.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.01.12. 22:02:56

Logosi for prezident! Amúgy meg ennyi az egész. Elég csak egy kicsit arrébb menni földrajzilag (inkább valóban keletre), hogy "bemutassuk" az ismeretlent, és másik kész a mese :)

Olvassátok a blogomat ;) - ez itt a reklám helye.

ojio 2010.01.12. 22:31:34

Ha Dublinban jár valaki, érdemes megnézni a Drakula experience-t (három éve még működött) Ebben a sportkomplexumban(!) található, és nagyon hangulatos. Ember méretű vámpírok, villamosszék, Drakula. :)

Itt található: maps.google.com/?ie=UTF8&ll=53.363159,-6.228594&spn=0.003086,0.006539&t=h&z=18

Styxx 2010.01.12. 23:28:33

OFF boccs. Ma ete ellopták a bicajom. Elég drága és nagyon szeretem. Trek Soho 2.0. agyváltós, dobfékes, szürke 28 colos férfi vázas. Feljelentést tettem, de azt szeretném, hogy TÉNYLEG kerüljön elő. Az interneten hová írjak, tegyek fel képet, stb, előre is ksz.
privi:kzsomb@gmail.com

parakovacs · http://lugosibela.blog.hu/ 2010.01.13. 08:25:48

@Styxx: ha például a denevéredet lopták volna el, szívesen segítenénk, de így sajnos bebuktad...
süti beállítások módosítása