- Birodalom (Riget, Lars von Trier) -

 

 

Lars von Trier semmit nem bíz a véletlenre, ha borzongatásról van szó. Viharos sikert arató, minden nézettségi rekordot megdöntő kórház-sorozatában zombik, szellemek, sátánimádók, démonok és más finomságok színesítik az átlagosnak amúgy sem mondható Birodalom hétköznapjait.

 

 

A helyszín a koppenhágai tudományos élet egyik fellegvára, a Birodalmi Kórház, mely hatalmas monstrumként hirdeti a ráció mindenhatóságát, és fölényét az okkulttal, a babonával szemben. Ám a masszív alapokon repedések futnak végig, s minden dogmaszerű tétel megkérdőjeleződik a két négy részes évad alatt.
A sorozat sikere viszont elsősorban nem a misztikus horror elemeiben gazdag témán múlott, sokkal inkább a színészgárdán, melynél jobbat elképzelni sem nagyon lehet. Főként négy zseniálisan megválasztott karakterre kell gondolnunk.


 

Ernst-Hugo Järegård tökéletes választás Helmer, a Svédországból érkezett, frissen kinevezett főorvos szerepére, hiszen szinte már ördöngös könnyedséggel játssza a nacionalista, dángyűlölő svédet (sokat elárul, hogy a sorozat az ő halálával véget ért, a széria befejezetlenségével állít örök emléket a színésznek). Hasonlókat lehet elmondani a kicsit bolondos Einard Moesgaard professzor szerepében megjelenő Holger Juul Hansenről. S talán még több szuperlatívuszt lehetne kiosztani Kirsten Rolffes-nek a Sigrid Drusse nevű spiritiszta alakításáért, ahogy Søren Pilmarknak is a kevés híján zombivá változó segédorvos, Jørgen Krogshøj eljátszásáért.
Persze a legnagyobb sztárról sem szabad elfeledkeznünk, aki nagyon ritkán tűnik fel a nyolc rész során, de olyankor jelenléte annál meghatározóbb. Hiszen az Udo Kier által megformált Aage Krüger a forrása szinte minden bajnak, mely a természetfeletti kategóriájába sorolható. Mert valójában ez a lényeg, a szappanoperába illő kórház életében kísértetek és levágott fejek jelennek meg, melyek története hol a ködös múltba vész, hol csupán a tegnap szerelmi csalódása szülte őket.
Természetesen Lars von Trier alkotásáról beszélünk, ennek megfelelően könnyű felfedezni a dán társadalom tablóját (vagy sokkal inkább annak ironikus rajzát), valamint a Twin Peaks-nek szánt fricskát. És az is feltűnik, hogy a sorozat könnyen fogyasztható, sőt már-már vásári szórakozást nyújt, miközben azért politikai, etikai, teológiai, valamint a léttel kapcsolatos, súlyos kérdéseket vet fel.
Az eredetileg a dán televízióban sugárzott részeken nem csak ezért vesszük észre az alkotó kézjegyét. Róla árulkodnak a képek is, hiszen a természetellenes színek, a furcsa kameramozgás és az ugráló vágás éppen úgy segítenek megalkotni a kórház atmoszféráját, mint a szarvat növesztő apa, valamint a levágott fejjel támadó szellemek.
Viszont a széria mégsem akar több lenni egy ördögien jó sorozatnál – melyből ugye tengerentúli remake is készült, méghozzá Stephen King közreműködésével.

 

paulkemp

 

bónusz:

Címkék: sorozat horror dvd lars von trier birodalom udo kier riget

A bejegyzés trackback címe:

https://lugosibela.blog.hu/api/trackback/id/tr381799616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéLóg 2010.03.01. 17:11:37

Én láttam ezt a filmet, pontosabban akkor talán csak egy részt, valószínűleg az utolsót.
Ledöbbentem tőle, mert annyira mély benyomást tett rám, hogy azóta sem tudtam tőle szabadulni.
Fogalmam sem volt hogy pontosan kitől, mit látok, de nekem is az volt a véleményem, hogy valamilyen klasszikus alkotás.
Megrendített a Létező Gonosz ilyen misztikus beleszövése a filmbe és persze a végső apokalipszis.
Mire is emlékszem? A versenyző mentősre, arra szörnyen kövér mesterségesen tartott betegre, aki (anyjától?) a halálért könyörög, a Gonoszt felfedő két öregre, a mindent tagadó orvosra, a nyomasztó képekre, a jelentszövésre, meg a saját félelmeimre, amit a film nézése közben átéltem.

Nyomasztó volt az egész, de egyetlen pillanatig nem éreztem, hogy ez valamilyen öncélú dolog lett volna, hanem inkább mint aki véletlenül vagy éppen a Gonosztól kapott "segítséggel" PONTOSAN fel tudta tárni sátáni tervek hatásmechanizmusát.

A fene se tudja, képes lennék-e újra megnézni, pontosabban végignézni az egészet, most hogy tudom, mit is láttam...

Ngelina 2010.03.01. 17:34:25

Hát, az amcsi remake, a Félelem Kórháza sajnos teljesen más. Már az üzenet.
Számomra ez a favorit, beemeltem az örökzöldek közé, meg lesz véve a DVD :)

10/10

Krogshöj 2010.03.01. 17:58:28

Sajnos nemcsak Järegård halt meg, hanem Kirsten Rolffes is, vagyis a két főszereplő. Óriási kár, hogy a harmadik négyrészes etapot nem lehetett megcsinálni. Az egyik legjobb tévésorozat, amit valaha láttam.

Darkcomet 2010.03.01. 18:28:53

Etalon ez a sorozat nalam. Gyakorlatilag egy seggel neztem vegig a negy reszt. Fantasztikus hangulata van. Es tessek megvenni, mert allitolag csak akkor jelenik meg a masodik szeria, ha az elso evad jol fogy a kiadotol.

parakovacs · http://lugosibela.blog.hu/ 2010.03.01. 18:44:44

@Darkcomet: Ennek ellenére képtelenek utánrendelni a Mammutban, hogy kapnák be...

SimiTomi 2010.03.03. 11:58:38

@Darkcomet: @parakovacs bemutatja: Igen, sajnos én is ettől félek, hogy nem fogják kiadni a második évadot.

Pedig nagyon várom, kellene az első mellé a polcra!

SimiTomi 2010.03.03. 12:03:02

Hmm, eltűnt-e a kommentem?

parakovacs · http://lugosibela.blog.hu/ 2010.03.03. 13:17:18

Ki adta ki az elsőt? Most hirtelen nem találom, de megkeresem, és beárulom nekik a Saturnt, ahol két hete próbálom megvenni az első évadot...
süti beállítások módosítása