- A Nightmare on Elm Street 2. – Freddy’s Revenge (1985, Jack Sholder) -

 

Kedvenc piros-zöld pulcsis mészárosunkkal legutóbb nagy halom hamuként találkoztunk, de ez sem őt, sem a stúdió illetékeseit nem akadályozta az újabb kalandokban. Hősünk ezúttal egy Jesse nevű fiú (Mark Patton), aki nemrégen költözött be családjával az Elm utcába.

 


Szinte már az első kockától különös melegség jellemzi a filmet, szexuális és meteorológiai értelemben egyaránt (ezért talán a 80-as évek divatja felel). Úgy tűnik, Jack Sholder nem akart változtatni a képleten, így továbbra is a felnőtté válás, a nemi érés a téma, megbolondítva a szexuális irányultság kétértelműségével. E kontextusba helyezve Freddy lesz a tizenéves fiúban fejlődő másság, mely a pubertáskor bekövetkeztével kitörni készül.
Csak ezért persze nem érdemes elővenni a slasherek legrondábbik kaszabolóját, és a film szerencsére nem is fullad bele e homoerotikus atmoszférába. Megfelelő ellenpontot képez számos paradicsomlétől tocsogó jelenet, bár ezekben egytől egyik férfiak szerepelnek áldozatként, és az első résszel összevetve roppant fantáziátlanok.
Sholder betartja a műfaj szabályait: a lassú felvezetést mészárlós kerti parti koronázza meg.
A színészi játék teljes hiánya, a történet bugyutasága viszont teljesen egyértelművé teszi, kár volt Freddy kosztümét előszedni a jelmezraktárból.
Pozitívumként azért említsük meg, hogy a véres-forró jelenetek remekül sikerültek, még mai szemmel nézve sem röhejesek, ráadásul adagolásuk és megjelenítésük is meglepően remek tempóban sikerült.
Krueger mélyrepülése tehát még nem itt kezdődött el, de a Wes Craven-féle első részhez képest a folytatás csak gyenge B-mozinak tűnik, amely egy igazán remek szörnyről próbál még egy bőrt lehúzni.

 

Címkék: film horror nightmare on elm street fredy kruger

A bejegyzés trackback címe:

https://lugosibela.blog.hu/api/trackback/id/tr911868905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Celtic 2010.03.25. 22:03:08

Aztan utana micsoda borzalmas teszek jottek :(
Pedig az elso resz ma is nezheto (ellentetben pl. a Sikoly vagy Tudom, mit tettel c. "alkotasokkal")

algi 2010.03.25. 22:11:50

Piros-zöld az a pulcsi, csak elég koszos és többnyire sötétben van. (Az első képen egyébként szépen látszik is, hogy zöld, ahogy a tűz megvilágítja.)

Ленина · http://szanalmas.hu 2010.03.25. 23:41:48

Az első rész király volt, a többi szomorú paródia. Erről a témáról nem lehet sajnos ennyi bőrt lehúzni.

Spaller Eta 2010.03.26. 05:53:48

És most van belőle legeslegújabb, ami talán az első rész újragondolása. Hát, nem tudom...

ts90 · http://veszbejarat.org 2010.03.26. 09:29:03

@algi: nekem van pont ilyen pulcsim, vagyok király! amúgy szuper film!

veszbejarat.org

Rogue 2010.03.26. 09:56:21

Az első rész végén az utolsó kockákban megint láthattuk, hogy Freddy lecsap, annak ellenére, hogy előbb úgy nézett ki, sikerült megölni... Azaz nem marék hamuként búcsúztunk tőle.

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2010.03.26. 11:26:04

@algi: teljesen igazad van én kérek elnézést, javítottam is.

@Rogue: na ezt megnézem gyorsan mert nem így emlékszem, de persze lehet tökéletesen igazad van

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2010.03.26. 11:35:18

@Rogue: na gyorsan utána jártam, szóval nem őt csupán a final girl anyjának kezén látjuk a kesztyűt, ami persze sok mindent jelenthet.

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2010.03.26. 11:36:41

@Spaller Eta: még nincs, majd lesz, azért indult a sorozat, hogy a premierig átrágjuk magunkat az eddigieken, s utána neki ugorjunk annak.

Spaller Eta 2010.03.26. 13:11:02

@paulkemp: az előzményeket nem ismertem, bocsesz. :)))))

mrscottpilgrim · http://twitter.com/mrscottpilgrim 2010.03.26. 14:17:56

ez a masodik vmi kurva nagy benasag, freddy itt se nem vicces (egy poent leszamitva: "Segits magadon, faszfej!"), es nem is felelmetes, eleve az, hogy freddy az almokbol atlep a valosagba, az egesz mukodo koncepcio alapjait vagja tonkre, es a felvezetes hosszu es kinos, nagyon el van ez baszva, de nem is csoda, ha jol tudom, a ket resz kozott egy ev volt a kulonbseg, szoval eleg gyorsan hoztak ezt ossze, es annak rendje es modja szerint osszecsapott is lett

algi 2010.03.27. 18:33:20

@paulkemp: Semmi gond, én se a színeket figyeltem, amíg nem olvastam valahol.

A final girl anyján? Mármint a torkán, amint behúzza az abszurdmód szűk ablakon, a tinik autója meg elszáguld egy piros-zöld csíkos tetővel, miközben azok sikoltoznak. Szerintem ez elég egyértelmű.
süti beállítások módosítása