A horrorfilm látványos elmozdulása az explicit erőszakon és a(z emberi) test dekonstrukcióján keresztüli hatáskeltés felé nagyjából egybe esett a cenzurális nyomás enyhülésével, miközben a hatvanas-hetvenes években számos más műfaj is megmerítkezett a vérmocskos brutalitásban. A spletterfilm vagy gore létrejötte ezen tendencia csúcsra járatásának eredménye, az a pillanat, amikor a horrorban a vér és a pusztuló test látványa fontosabbá válik magánál a cselekménynél. Amikor már nem a sztori jelenti a mozi fő vonzerejét, hanem a minél látványosabb fröcskölés, a test pusztulásának vérmocskos attrakciója.

 

 

A zsáner születését Herschell Gordon Lewis Vérlakoma című gyöngyszemétől illik datálni, és az évtizedek során a „gore pápájává” kinevezett Lewis a grindhouse-aranykor egyes számú belezőjévé vált, a The Wizard of Gore-ban egyfajta szerzői önarcképként tematizálva is saját viszonyát a gyilokorientált filmkészítéssel. (Viszonyítás és az arányok elmozdulásának bizonyítása végett: az 1960-as Psycho legendás zuhanyjelenetében egyszer sem látni, ahogy a kés belehatol az áldozat testébe:


 

Ehhez képest a három évvel később készült Vérlakoma:


 

A nyolcvanas évekre, elsősorban a barkácshorrorban utazó ifjú géniuszok (Sam Raimi, Stuart Gordon, Peter Jackson) színre lépésének köszönhetően, a splatterfilm markánsan elmozdult a komikum felé: a test széthullása karneváli börleszkké vált, amiből a fájdalom éppúgy hiányzott, mint a test legbelső titkainak megleséséből fakadó hátborzongató misztikum. Mint például itt:


 

A grafikus erőszak könnyedségét napjainkban a tengerentúlon a splat pack (Eli Roth, Fűrész-filmek, Rob Zombie, Greg McLean), Európában pedig az új francia horrorfilm alkotói próbálják száműzni a splatterfilmből. A test dekonstrukciójának látványa újra transzcendens élménnyé vált, ahol néző nem röhöghet hányástól teli szájjal saját testének múlandóságán, hanem kénytelen szembenézni mind a pusztulás elkerülhetetlenségével, mind pedig a vele járó fájdalommal:

 

 

Tekintve, hogy nem tematikus alapon szerveződő zsánerről van szó, a splatterfilmet nem lehet élesen elhatárolni a többi műfajtól. A splatter hatásmechanizmusa értelemszerűen megjelenik azon műfajokban, melyek eleve a test pusztítását helyezik középpontjukba (mint mondjuk a zombifilm vagy a slasher), míg kísértetfilmben ritkábban találkozunk vele – habár Lewis ezt is megjátszotta a Two-Thousand Maniacs!-ban –, de ebből nem következik, hogy minden zombifilm vagy slasher szükségszerűen a splatter kategóriájába tartozna. De ezt a legegyszerűbb zárlatként néhány újabb példával megvilágítani:

Slasher, ami nem splatter:

 

 

 

Slasher, ami splatter:



Címkék: horror szótár elmélet splatter elmelet

A bejegyzés trackback címe:

https://lugosibela.blog.hu/api/trackback/id/tr221846872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoltanatya 2010.03.17. 15:13:04

Akkor Greenaway bomló zebratetemét művészi (v szerzői)film splatterbetétként is értelmezhetjük?

sep · http://prizmafolyoirat.com/ 2010.03.17. 15:43:12

@zoltanatya: egy tetemben hol az erőszak? ha előtte leöli a kamera előtt a zebrát jó véresen, akkor talán.

bolomba (törölt) 2010.03.17. 15:57:51

mar lassan lehetne egy ilyen minden bogar rovar, de nem minden rovar bogar egyszerusitest is irni, csakhogy…

felvaghassak vele. (az a baj, hogy ha ezt most szoviccnek irom, akkor menjek a picsaba.)

2010.03.17. 19:29:28

@Nostro: fura is, gyanítom import poszt, a szokásos gyerekes fogalmazás, a dillettantizmus nincs jelen benne. Ezért.

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2010.03.17. 23:12:49

@shitgun: nem nem import poszt, állandó tagunk Sepi írta a bejegyzést...

bolomba (törölt) 2010.03.18. 14:51:52

ovodas lelkesedessel: en tudtam! en tudtam! ezert is nem mondtam, hogy majd jon sep…

de jol esett. megyek letorlom a nyalamat es helyre mozgatom a kificamodott derakamat.
süti beállítások módosítása