- Rémálom az Elm utcában, 1984 -

 

Minden idők egyik legismertebb horroros rosszfiúja kétségtelenül Freddy Krueger (Robert Englund), aki csíkos pulcsijával, kalapjával és karmaival beírta magát a filmtörténetbe. Amikor Wes Craven 1984-ben a világra szabadította az emberek álmába férkőző rettenetet, kétségtelenül nem csupán egy újabb, tizenéveseket kibelező és csonkoló fenevadat kreált, hanem valami egyetemesebbet.

 

 

A véres képek és Freddy összeégett arca mögött több minden rejtőzik. A Rémálom egyrészt a gyermek-szülő kapcsolat egy kényes szakaszát értelmezi horrorisztikus módon, másrészt a felnőtté válás démoniságát is megidézi. Esetleg az alkotás az első menstruációtól és a szüzesség elvesztésétől való félelem metaforája, ahogy azt az Iron Maiden frontembere, Bruce Dickinson is gondolja.

Mindkét megközelítés mellett sokáig lehet érvelni. A nagyon domináns finálé rácsos ablakaival és ajtójával egyértelműen a kiszállni vágyó madárka kudarcát jelképezi. A film elején kettéhasadó kereszt pedig egy új korba való belépésre utalhat, ami nem feltétlenül tetszik anyunak és apunak. A final girl meg könnyedén vezet el minket az első aktus előtti szorongáshoz, csakúgy, mint a tizenévesek álmaiban (ezek ugye gyakran sikamlósak) támadó rémség is.

 

 

Persze nehéz csak e szemüvegeken keresztül nézni a másfélórás mészárlást, melyet különös kegyetlenséggel követ el egy rég halott férfi pengés kesztyűjével (a korábbi slasherektől eltérően kivédhetetlenül, hiszen aludni mindenkinek kell). Tehát a Rémálom első sorban egy remek horror, mely nem csupán kitermelte a legördögibb szeletelő mestert, hanem olyan színészeket is elindított a pályán, mint Johnny Depp (az ő filmbeli halála is megér egy misét).

 

 

paulkemp

Címkék: film horror wes craven nightmare on elm street fredy kruger

A bejegyzés trackback címe:

https://lugosibela.blog.hu/api/trackback/id/tr121843541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

movhu 2010.03.16. 16:35:45

Biztos csak én nem értem, hogy az Index főoldalas ajánlójában mit keres az adócsökkentés szó...

DArchAngel 2010.03.16. 16:44:25

@movhu: Nem vagy egyedül :)

A filmről meg annyit, hogy sajnos nem csípem ezt a műfajt, bár becsülettel végigültem egyszer.

DeToXXX 2010.03.16. 21:05:49

a legjobb tini horror sorozat. freddy 4 prezident!

tictac 2010.03.16. 22:06:26

Bizisten azt hittem Jobbik fikázás jön. Jöttem a két pofonért.
süti beállítások módosítása