Az elárult Poe

2010.02.10. 16:53 parakovacs

 

 

- Az áruló szív (r.: Michael Cuesta, Tell-Tale, 2009) -

 

 

 

Egy horrorfilmnek nem lehet a mércéje, mennyi benne a kilógó bél, a vér vagy az ijesztgetés, bármennyire szükségszerű elemek ezek. Más szavakkal: a vándorcirkuszi kísértet helyett a szellem lenne fontosabb. Ilyen alapon Edgar Allen Poe szinte tökéletes választás lehetne a műfajnak, de valamiért a nagyszerű írót mintha mostohagyermekként kezelnék a zsáner alkotói.

 


 

Sajnos nincs ez másként a hazánkba most érkező (a tengerentúlon persze már DVD-n is hozzáférhető) az Áruló szív esetében sem. Hozzá kell tenni, a pocsolyába fulladt novellista és költő azonos című művéhez vajmi kevés köze van az alkotásnak. Mindkettőben szerepet játszik a szív, azonos a cím, s ezzel a közös momentumok listája véget is ért.
Nézzük, miből is áll össze akkor e „Poe-adaptáció”. Adott egy új szívre szoruló férfi, aki meg is kapja a létfontosságú szervet. Úgy tűnik, az izomcsomóval együtt jár egy csokorra való emlékkép is, melyekben az előző tulajdonost és asszonyát irtják ki éppen e bús világból. Hősünk hamar rádöbben, hogy természetellenesen gyorsan dobogó szíve addig nem nyughat, míg a dolog végére nem jár, így máris egy késes-pisztolyos, törött üveges-cipőtalpas (!) krimiben találjuk magunkat.

 


A film egyébként valahol a horror és a thriller között egyensúlyozik. Nehéz eldönteni, pontosan hová is zuhan, hiszen valós (ám roppant új keletű) félelmekkel játszik el, melyekkel többek között Robin Cook krimijében, a Kómában találkozhattunk. Utóbbinak sokkal több köze van az Áruló szív Dave Callaham által írt scriptjéhez, mint Poe-nak. Vagy akár említhetjük a Pang fivérek Szemét is, mely még közelebb visz minket az ötlet születési helyéhez. Továbbá egy-két jelenet erejéig némi gore-t is kapunk, még ha nem is a legjobb kivitelezésben.
Az ellenpontozásról, illetve az érzelmes szálról újszíves apukánk mozgáskorlátozott lányának kell gondoskodnia (a kislány doktor nénijével pedig a papa hancúrozhat egy jót).
Az egész sztori egyben viszont nem működik – a gyenge történetet nem sikerül felturbózni, a másfél órás film a horror-motívumokkal megtűzdelt nyomozás zsánerének sem képes megfelelni, a nagy finálé pedig csak nevetségessé és teljesen értelmetlenné teszi az alkotást.
A roppant rosszul megkomponált filmnek mégis van valami hangulata, melyet a zene, az elfogadható színészi játék, a véresebb jelenetek jó ütemű adagolása, valamint a kiváló fényképezés teremt meg. Mindez viszont nem menti meg a produkciót, Poe felhasználásáért pedig külön fekete pont jár.

 

Paulkemp

Címkék: film horror usa michael edgar allan poe az áruló szív tell tale cuesta

A bejegyzés trackback címe:

https://lugosibela.blog.hu/api/trackback/id/tr331746879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dike 2010.02.10. 21:18:29

Ez olyan, mint amikor a Next-hez Philip K. Dick nevét használták :-( Az Aranyember 1000x jobb sztori, mint amit végül a filmből kihoztak.
Én se értem miért nem csinálnak Poe történeteiből filmet, durván jó horrorok és thrillerek születhetnétek belőlük egy jó rendező kezei alatt.

Intizar 2010.02.10. 23:18:52

Az a baj, hogy olyan zseniális rendező kéne hozzá, amilyen zseni Poe volt. Nem a sztori a lényeg, hanem ahogy el van mondva.

Darkcomet 2010.02.11. 08:04:13

Egy Poe adaptaciot kb. olyan nehez tisztessegesen megcsinalni, mint mondjuk egy Dosztojevkij regenyt. Poe allando belso vivodasat, a beteg elme preciz leirasat, az aprolekos leirasokat nagyon nehez atultetni filmre, hiszen alapvetoen az operatori munkaval, vagassal, megvilagitassal lehetne a megfelelo hangulatot megteremteni. Poe eseteben ugyanis inkabb hangulatrol, erzesekrol, atmoszferarol beszelhetunk, a torteneteinek a sztorija ugyan is nem tul bonyolult, viszont zsenialisan teremti meg a sotet erzeseket hozza.
süti beállítások módosítása