Gasztronómusok ezrei esküsznek a vérevés és -ivás jótékony hatására. Magyar ínyesmesterek elsősorban természetesen a disznóvágásról ismerős hungarikum csemegét, a hagymás vért javasolják, de a külhoni tudoroknak is mind-mind megvan a maguk bevált vérrecipéje.

 

 

Amióta a világ világ, s a vér vér, azóta hisz szilárdan az emberiség egy emberként abban, hogy ebben a titokzatos, vörös testnedvben varázserő, hatalom és szellem lakozik. Nemcsak az állati, de az emberi vérben is. Ez utóbbi fogyasztásának leggyakoribb oka mindig is az volt, hogy a delikvens szilárdan meg volt győződve arról, hogy amely személynek megissza a vérét, annak ereje, bátorsága, okossága vagy éppen nemi potenciája az ő birtokába jut. Ezért itták meg a római arénákban a betegek és a nyomorékok a frissen elesett gladiátor vérét – azt hitték szegények, hogy az erős és egészséges gladiátorvértől majd rögvest talpra pattannak. Ebben hisznek a disznóvágás nevű népi játék másnapos szemű szereplői is: hogy a vérrel friss erőhöz jutnak, gyógyító elixírhez, „vérátömlesztéshez”, a mágikus nedvtől majd rögvest lábra kapnak, s rövid úton, fájdalommentesen válhatnak új emberré.
Tyúk-, liba-, disznó-, birka-, ember-, isten- vagy éppen menstruációs vér – valamire való gasztromán bármelyikből képes reggelit, ebédet vagy vacsorát rittyenteni.
A vérzabálás nemes szokásáról már a legkorábbi források megemlékeznek, elég ezzel kapcsolatban az Odüsszeiára utalnunk. A hexameterekbe öntött kalandregény a következőképp adja meg az antik vérreceptet: „Mint ahogyan lobogó tűz lángján forgat egy ember / vérrel meg zsírral teli bendőt erre meg arra / s várja nagy-áhitozón, hogy már megsüljön egészen, / így forgott töprengve Odüsszeusz erre meg arra…”
Tehát fogjuk a vért, az állat tápcsatornájának valamely részébe töltjük, majd megsütjük. Pont úgy, mint a véreshurkát, nemdebár?
Ha azonban a jelentősebb ókori szakácskönyveket, Apicius De re coquinaria című művét, vagy Anthimus, Oribasius, Galenus, Columella, Athenaeus, Palladius töredékeit olvassuk, akkor rájöhetünk, a vér nem volt trendi étek az antikvitásban.
Paradox módon a vér asztali karrierje lényegében azért lódult meg, mert fogyasztását betiltották. Miután ugyanis Mózes konzultált Jahvével a Sinai-hegyen, kiderült, Izrael népének nem csupán a mogyorós pele, a teve vagy a csiga fogyasztásától kell tartózkodnia, hanem a vérevéstől is. Mégpedig azért, mert aki az életerőt jelképező vért fogyasztja, az lényegében elevent eszik. Lelket. (Emlékszünk a bibliai parancsra: „vért ne fogyasszatok, mert a vér a lélek”.)
S hogy miként lett a tiltott vérből kultikus fogás?
Hát úgy, hogy Jézus az utóbb Utolsó Vacsora néven elhíresült társas összejövetelen a következőképp kínálta a bort szeretett apostolainak: „Ez az én vérem, a szövetség vére.” A történethez még hozzátartozik, hogy a Názáreti többször állította magáról, hogy nem a mózesi törvények megszüntetésére, hanem azok beteljesítésére érkezett. Hogy miért úgy kell beteljesíteni a vérfogyasztás tilalmát, hogy kötelezővé tesszük ivását, azt akkor sem értjük, ha kitépik a szívünket vagy a mókusok elé vetnek. Mindenesetre tény: a világ legmegrögzöttebb istenvér-ivó közössége a világ mintegy egymilliárd katolikusa.

 


csernabandi - darida


(To be continued)

a második rész

Címkék: horror vér elmélet gasztronómia elmelet

A bejegyzés trackback címe:

https://lugosibela.blog.hu/api/trackback/id/tr701660427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.01.10. 10:28:20

Sosem tudtam megérteni, hogyan lehet még mindig vallási kérdést csinálni a kajaevésből - de hát vannak még elmaradott arcok dögivel. Minden esetre, én maradok továbbra is a ketchupnál :)

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.01.10. 10:43:25

@dzsekwolf: A márkákra sosem tudok rendesen emlékezni :) Azt hiszem, most Hélix van. Lényeg, hogy az ember ne a legolcsóbb "gazdaságos" cuccokat vegye, - azok valami szörnyű löttyök...

dzsekwolf 2010.01.10. 10:50:52

@Krajcs: igen, igazad van, de ha már márkásat ,jót akasrz és magyart akkor UNIVERT vegyél.ezért utaltam erre a márkára...itthoni.de a felix sem rossz persze,csak az osztrák, sazért ne felejtsük el 1848 utánt se..

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.01.10. 11:11:47

@dzsekwolf: Ha jól látom, akkor én nem ezt szoktam venni, mert a google képeken csak kisebb - olyan 300g-os - kiszereléseket látok. Azok meg fajlagosan drágábbak, mint amiket én veszek - 700g és hasonló súlyban -, tekintve, hogy nagy ketchup fogyasztó vagyok.

Mondjuk a kajából politikai kérdést sem csinálok, pláne, amikor nem is aktuális már az egész monarchia dolog lassacskán egy évszázada :)

dzsekwolf 2010.01.10. 11:25:59

@Krajcs: persze nem kell politizálni, de az osztrákok megcsinálják azt ,hogy a sajáttermelésü termékeket veszik meg a boltokban, hogy ezzel is támogassák a gazdaságot. amúgy az univer ketchupot gyártják 700g-os kiszerelésben, no tartósítószer, tiszta paradicsomból van és 600-700ft körül meg is kapod. de te tudod.demokcrácia van

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.01.10. 11:33:48

@dzsekwolf: Véletlenül sem akarok magamnak rosszat. Azt veszem, ami a jó márkák közül a legolcsóbb. Alighanem azért nem vettem még ilyet, mert amerre én szoktam járni, vagy nincs nagy kiszerelésben, vagy túl lehet árazva... Ha lesz ár megfelelő alkalom, majd kipróbálom.

Az osztrák példára rátérve; a "tokos" meg is teheti, mert van neki miből ilyen hobbikra.

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.01.10. 11:35:43

De rég ettem hagymás vért, nagyon jó!

Hó végi disznóvágáson Palózlakon biztos lesz!

Almaspite 2010.01.10. 13:05:08

@Tamas.D: Figyelünk, bazdmeg, figyelünk! Gyűlnek a strigulák, minden egyes blog után, amit elrondítasz azzal az ejátékos faszsággal!

parakovacs · http://lugosibela.blog.hu/ 2010.01.10. 18:41:20

a "kitiltom örökre" opciót választottam a kedves kommentelő esetében...

Hurkakolbaszhevimetal 2010.01.11. 23:52:55

Igy is van kedves Para ur, ki kell torolni a picsaba azt, aki nem tud rendesen viselkedni!

A verevesnek meg sok elettani hatasa - a jol osszerett, feketeszin szekleten kivul - nincs, tekintve, hogy az emesztorendszerbe kerul feldolgozasra, nem pedig a ver aramba.

Jol is nezne ki a magyar disznovagas utan, ha az allatnak minden 'josagat' magaba szivna hagyamasan!

parakovacs · http://lugosibela.blog.hu/ 2010.01.12. 08:18:32

Azért hosszútávon mintha lenne némi eldisznósodás :)
süti beállítások módosítása