„A világ legrosszabb filmje”, mert hogyan máshogy is kezdhetnénk Edward D. Wood Jr. kultikussá vált alkotásáról való értekezést, mint így. A B-filmek koronázatlan királya munkásságának minden esszenciáját sikeresen belesűrítette a végre DVD-n hazánkban is elérhető 9-es terv a világűrből (Plan 9 from outer space, 1959.) című műremekében.


A film annyira rossz, hogy szinte nézhetetlen. Hiszen még ha meg is próbálunk eltekinteni a szerkezet következetlenségeitől (főként idő és térbeli problémák), illetve a díszletek gyatraságától, s persze a színészek csapnivaló játékától (külön kiemelendő a két vámpír – Lugosi Béla és Vampira –, kiknek minden bizonnyal egy-egy zombit kellett volna megtestesíteniük), a fennmaradó történetváz sem több, mint egy nagyra nőtt gyermek fantáziájának kétes értékű mondanivalóval átszőtt agyszüleménye.

A szinopszis annyival összefoglalható (s most a kérdőjelektől tekintsünk el), hogy egyenruhaként női blúzokat viselő űrlények próbálják megmenteni, vagy elpusztítani (nem teljesen egyértelmű) az emberiséget, mivel azok már csupán egyetlen lépcsőfokra vannak az egész univerzum megsemmisítésétől. E feladat végrehajtásához pedig a 9-es tervet veszik elő, mely lebonyolítása során halottakat hoznak vissza az életbe, de hogy mi célból azt a balladai homály fedi.

Éppen úgy, mint ahogy a film nagy részét belepi „a köd”, mely egyértelműen a filléres költségvetést próbálja elfedni. Legfőképpen ennek köszönhető az egész történet szaggatottsága, melyet tovább erősítenek a dokumentarista (és egyben máshonnan, legfőképpen a koreai háborúból lopott) jelenetek.

Nem szabad elszaladnunk a tény mellett, hogy az egész film alapja egy másik alkotáshoz készített snitt, melyet Lugosi Bélával készített el Wood. A feledhetetlen és legendássá vált színész halála miatt viszont ez a produkció nem készülhetett el, így az ő szerepére a rendező feleségének csontkovácsa ugrott be, s próbálta hozni azt, amit a leghíresebb Drakulának kellett volna (természetesen kevés sikerrel).

Ezek alapján talán nem teljesen nyilvánvaló, hogy a nemrégiben megjelent DVD miért is hiánypótló a magyar palettán, s természetesen az sem, hogy hogyan válhatott e rettenet az egyik legnépesebb rajongótáborral büszkélkedő filmtörténeti klasszikussá, s legfőképpen az nem, hogy Tim Burton miért is adózik egy egész estés filmmel (a címszerepben Johnny Depp) Ed Wood nagysága előtt.

A legközhelyesebben talán úgy tudnánk megfogalmazni, hogy ez a film annyira szörnyű, hogy már jó, s szinte csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni. De ne ragadjunk le csupán ennyinél, hiszen e „kategória” alá tengernyi filmet lehetne beskatulyázni, melyek semmilyen körülmények között nem állják meg helyüket még csak említés szintjén sem a 9-es terv mellett.

Éljünk ettől sokkal romantikusabb elképzeléssel, s a madzagon függő repülő csészealjak mögött lássuk meg a zseniális elmét, akinek fejében az ötlet megfogant. Tiszteljük a gyermeki „ártatlanságban” és szépségben létrehozott fantasztikumot, mely pont akként és úgy jelenik meg, mint ahogy azt egy ilyen jelző sor után elvárnánk. Vonatkoztassunk el mindentől, s érezzük át az atmoszférát, mely talán képes akármilyen horrorfilmet felülmúlni.

Ha ez nem igazolná, hogy a filmnek minden polcon ott kell lennie a mostanában megjelent kiadásban, akkor meg kell említeni az igazán szokatlan, ám annál impozánsabb extrákat, természetesen az eredeti és a digitálisan felújított (bizonyos értelemben ki is javított) színes változat mellett, amik között olyan csemegék akadnak, mint Varga Zoltán filmesztéta jelenetről jelenetre való elemzése audiókommentár formában. Egyetlenegy hiányosság említhető a kiadvánnyal kapcsolatban, méghozzá a kísérőfüzet elmaradása, mely azért valljuk be mostanában nem is elvárás a piacon.

Paulkemp

 

Címkék: horror dvd történelem tortenelem ed wood plan 9

A bejegyzés trackback címe:

https://lugosibela.blog.hu/api/trackback/id/tr741597193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chromeshelter · http://halfps.blog.hu/ 2009.12.14. 14:22:31

én eddig kétszer láttam. csodálatos. egyébként az csonideppes Ed Wood ( www.imdb.com/title/tt0109707 ) is marhára nézős, ha még vki nem látta esetleg.

Indy_ 2009.12.14. 16:20:24

Imádom Lugosit, de nem a film, hanem ez fekete alapon zöld felirat a nézhetetlen. ;)

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.14. 16:28:55

Nemrég néztem meg a Plan9-et... Egyhuzamban!

krychek 2009.12.14. 16:29:21

Pont most hétvégén néztem meg. Szerintem nem esik az annyira szar, hogy már jó kategóriába. Simán szar :)

CJKrisz 2009.12.14. 16:33:41

Kizárt dolog, hogy az Ideglelést a filmtörténelem bármelyik alkotása überelni tudná szarság terén. :)

Puncskocka 2009.12.14. 16:46:55

lol :D:D:D végigröhögtem, már az elejét is.... ha nagyon szomorú leszek, újranézem :D:D

EzSemEnVagyok 2009.12.14. 16:49:57

Az egyértelműség kedvéért annyit, hogy Lugosi Béla csak a bevezető 1 percben szerepel, akkor is archív házimozi-jellegű anyagban. A fővámpírt játsszó fazon az egész film folyamán (na jó, abban a tíz percben, amit láttam) a köpenyével takarja az arcát. Tulajdonképpen nem a fővámpírt játssza, hanem Lugosi Bélát.

Amúgy a Plan 9 még Ed Woodhoz képest is nézhetetlen, kis szakaszokban se bírható ki. A Glenn or Glenda pl. 3-4 szünettel elviselhetően vicces. Ja, és abban szerepel Lugosi Béla is!

Shyllard 2009.12.14. 17:01:06

Ezt de rég szeretném már megnézni. :) Majd ha időm engedi, megveszem :)

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2009.12.14. 17:02:33

@EzSemEnVagyok: igen ez pontosan így van, ahogy a posztban is szerepel.

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2009.12.14. 17:04:41

@Shyllard: nem akarok nagyon reklám szagú lenni, de egy ezrest simán megér a dolog :)

beyo 2009.12.14. 17:34:13

Én nem bírtam végignézni, egybe se, szünettekkel sem. Nemtom én úgy vagyok vele, hogy még egy ezrest sem ér meg. Nem akarom fikázni, vagy bárkit elrettenteni attól, hogy megpróbálja megnézze, de egy torrentnél többet tényleg nem ér. Esetleg azért érdemli meg, hogy tényleg eredetiben legyen meg a polcon, mert tényleg minden idők legrosszabb hollywoodi nagyjátékfilmje. De sajnos még azt sem tudom rá mondani, hogy vicces, mert az első 10 perc után olyan mértkében kezdi el érthetetlenségével, unalmával és következetlen gagyizmusával enni a néző agysejtjeit, hogy az szavakkal leírhatatlan, tényleg elvesz 80 percet az ember életéből. Én nagytisztelettel tudok adózni a korszak sci-fijei és b-filmjei előtt, de ez minden csak nem nézhető. Azt, hogy ezért lehet-e tisztelni, az egy nagyon jó kérdés...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.12.14. 17:57:31

Lugosi Béláról, kedvenc és utolérhetetlen Drakulánkról egy ismertetőt szabadjon ajánlanom:

csurtus.blog.hu/2008/01/31/hires_temesvariak_lugosi_bela

I.C.ram 2009.12.14. 18:21:47

Ez nekem eddig is megvolt DVD-n :D Musthave mű :D

Igaz nekem az eredeti fekete-fehér változat van meg, és magyar nyelv sincs rajta.

n0kedli 2009.12.14. 18:35:50

"...halottakat hoznak vissza az életbe, de hogy mi célból azt a balladai homály fedi."

Elvileg azért akarják feltámasztani a holtakat, hogy ezáltal elérjék, hogy az emberek higgyenek bennük (mármint az ufókban, ezt mondja is az egyik főufó). Gyerekes, az biztos.

bajnaigordon 2009.12.14. 19:05:02

Volt egy plan9.comli filmes oldal, ahol igazi ínyencségeket lehetett letölteni, kultuszfilmeket, illetve az ilyen legendásan szar filmeket. Nem tudjátok, nem éledt újra ez a portál?

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.12.14. 19:07:38

@EzSemEnVagyok: Én pont a Glen or Glendát nem bírtam végignézni. A Plan9 szerintem még egészen vállalhatóan szar. Jobb, mint bármi a Movies24 című foscsatornán.

Darkcomet 2009.12.14. 19:14:46

Ed Wood filmjeiben az igyekezetet dijazom. Habar az isten sem tudja, mire lett volna kepes, ha normalis penzt kap a filmjeihez. Azert valjuk be oszinten, a mai holliwoodi szuperprodukciok zome, a tulspilazott CGI nelkul ugyan ugy egy kalap szart erne, mint ez a film. Meg lehet nezni egy rakas film alapsztorijat, milyen gagyi, csak a technika viszi el. pl. 2012, Transformers, vagy a legtobb szuperhosos kepregeny adaptacio.

öregmogyi 2009.12.14. 20:10:40

Azért most is csinálnak kis pénzből kasszasikereket. Példul a pár hete bemutatott Paranormal Activity.

Mérvadó Béla 2009.12.14. 20:33:49

ezt nem tudtam elolvasni, pedig érdekelt volna

kIára 2009.12.14. 21:11:18

@bajnaigordon:

ha erre gondolsz: bmovies.com/ -- sajnos épp nem él, fejlesztik vagy micsoda, de nézz vissza később.

Ed Wood remekei mellett olyan filmeket találsz itt mint Santa Claus conquers the Martians, vagy Killer Clowns from outter Space és hasonlók.

n0kedli 2009.12.14. 21:14:19

@Darkcomet: azért van némi különbség. Emmerich vagy Bay filmjei ócskák, de tartják magukat az eladható ócskaság egyfajta mércéjéhez. Woodnál a dramaturgiai megszerkesztettség vagy a színészvezetés minimuma sincs meg. Cormanék is sepénzből, napok alatt raktak össze akkoriban hülyébbnél hülyébb sztorijú filmeket, de bennük is volt profizmus, a saját ipari lefedettségükhöz mérten. Wood (legalábbis ez a filmje) egyszerűen minden mérce szerint szar, olyan mint ma Boll vagy az Asylum.

Celtic 2009.12.14. 21:40:17

Nem bantaskeppen, de ez a fekete hatteren sotetzold betuk...lehet barmilyen jo az iras, de a masodik bekezdes utan abba kellett hagynom, mert keptelev voltam kibetuzni.

I.C.ram 2009.12.14. 21:42:02

Srácok, ti most itt egy 1959-es filmet szapultok. Hol volt akkor még a szakma? Akármelyik néma film is mai szemmel max egy olcsó Benny Hill utánzatnak megy el, hülye bárzongora zenével.

Bár az is tény, hogy voltak ekkor is egész jó alkotások. Pl nekem nagy kedvencem a Világok Harca (eredeti). Gagyi, idétlen, de mégis olyan hangulata van az egésznek. :)

öntelt radírpók 2009.12.14. 22:26:06

@I.C.ram: csak néhány példa:

Diktátor (1939) - tökéletesen szerkesztett film, másodpercre pontosan kiszámított poénokkal, ma is simán élvezhető

12 dühös ember (1957) - minden idők egyik legjobb filmje, óriási alakításokkal

Ben Hur (1959) - ne ha valamiben, ebben aztán volt szakma rendesen :)

öntelt radírpók 2009.12.14. 22:27:05

@I.C.ram: ja és a harmincas évektől nem nagyon gyártottak némafilmet

parkinzone 2009.12.14. 22:41:19

hááát ez tényleg érdekes... :)

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2009.12.14. 22:53:11

@I.C.ram: talán pont az a lényeg, hogy akkor még nem volt szakma, javaslok egy-két marnau vagy valentino filmet, hogy hátha azok meghozzák a korszakhoz a kedvedet, tényleg kiválóak

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2009.12.14. 22:54:56

@ronnierocket: igen ez így van, de egy ilyen fejlett civilizáció csak fogja, hogy nem nem hisznek bennük csupán eltusolnak, illetve ha az a céljuk, amit írtál, akkor minek rejtegetik őket

lamb79 2009.12.14. 23:59:00

belinkelek valamit angolul tudók számára:

www.cinemassacre.com/new/?p=1468

www.cinemassacre.com/new/?p=1471

az Angry Video Nerd Ed wood kritikái.
rendkivul érdekes, nagyszeru stílusban megfogalmazott kritikái a Bride of the Monster, Plan 9, Glen or Glenda és a Tim Burton féle Ed Wood filmeknek. Mindenkinek ajánlom!

a Plan 9-t nem nevezném a világ legrosszabb filmjének, mert miután megnéztem, rájottem hogy 85 percig TOTÁL elszórakoztatott, nem tartottam idopocsékolásnak. tele van bakikkal, a torténet pedig kb ugyanaz a színvonal mint pl a pokémon :-)

tényleg egy szeretnivaló film.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.12.15. 05:30:49

@Indy_: meg a feketen a piros meg a feher

Zelefánt 2009.12.15. 06:43:16

Na, majd ha valamelyikünk kibírja addig, nézze meg, hogy a mai hollywoodi szarokra emlékszik-e valaki ötven év múlva.

Valaki1 (törölt) 2009.12.15. 07:31:11

A VILÁGTÖRTÉNELEM LEGJOBB FILMJE EZ!!!
ráadásul a sztori valódi alapokon nyugszik, tényleg jöttek az ufók.

2009.12.15. 13:35:34

Az űrhajó egy sufni a kert végében, hatalmas! Egyébként nézhetetlen.

rettentó 2009.12.15. 15:34:54

Akinek "tetszett", vegye meg a DVD-t is, a magyar extrák rengeteg plusz infót tartalmaznak és a "szinkron" a filmhez méltó...
Én megnyertem, de szerintem megvenni is érdemes.

rettentó 2009.12.15. 15:36:11

Egyetlen minusz: audiokommentár csak a fekete fehér verzióhoz van a lemezen.

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2009.12.15. 15:41:01

@rettentó: nekem ez személy szerint külön tetszett, mert ugye a színesben egy-két dolgot kijavítottak.
süti beállítások módosítása