Ződgyilok

2010.03.12. 12:55 paulkemp

 

Mohó egy állat az ember, kapzsiságában még Természet Anyánk legintimebb szférájába sem átall behatolni. Veszélyeztetett fajokra vadászik, kihalt lényeket támaszt fel klónozással, környezetet szennyez, esetleg géneket piszkál, és a világra szabadít valami fasza kis mutánst. Természetanyu meg egy darabig tűr, aztán felsodorja kezén az otthonka ujját, és kioszt pár kurvanagy fülest a hálátlan kölöknek.

 

 

Legalábbis a natural horrorok (a. k. a. eco-horror) egyik alfajának kliséje szerint; körülbelül erre a kaptafára készült például a Cápa 3., a Gyilkos bálna, vagy éppen a Jövendölés.

John Frankenheimer ökohorrorában a rosszfiú egy papírgyár profitéhes üzemeltetője, aki több tízezer hektárnyi érintetlen erdő felvásárlásával szeretné bővíteni cégét Maine államban. Az akvizíció ellen a helyi indián közösség tiltakozik, ügyüket egy természetvédelemmel foglalkozó ügynökség támogatja. Az iroda a helyszínre küld egy Verne nevű (Robert Foxworth), civilben fekete gyerekeket gyógyító gettódokit, hogy készítsen jelentést a gyár ténykedéséről.

Vélhetően a horror-rendezők többsége inkább a sikerre hajt, mint a dicsőségre, Frankenheimer sem volt ezzel másképp. A történetbe ügyesen beleszőtt néhány melléktémát, melyek a kortárs amerikai nézőket feltehetően foglalkoztatták. A Greenpeace például 1978-ban – jelentős médiafelhajtás közepette – már sikeresen akadályozta meg, hogy nukleáris hulladékot süllyesszenek az Atlanti-óceánba, talán ez volt az ipari szennyezéses vonal apropója. A ’70-es évek közepe a pro-choice (az abortusz legalizásáért küzdő) mozgalom virágkora – Verne csellista neje (Talia Shire) pedig végigtöprengi a film 102 percét, hogy megtartsa-e születendő gyermeküket. Az afro-amerikaiak és az őslakosok ügye is egyre jobban piszkálta ekkoriban a fehér USA-polgárok lelkiismeretét, ’77-ben kapta meg például Jimmy Cartertől Martin Luther King, a jeles polgárjogi harcos a Szabadság Elnöki Érdemérmet (posztumusz), John tehát belekevert a történetbe tíz kicsi négert, tíz kicsi indiánt.

 

 

Nincs ezzel semmi baj, a történet ettől még összeáll. Verne doktor szimatolni kezd a terepen, indiánokkal ismerkedik, gyárat látogat. Egyre szaporodnak a baljós jelek, óriásira nőtt, kacsafaló lazacok, kölyökkutyányi ebihalak, viselkedészavaros, agresszív mosómedvék tűnnek fel, az indiánok paradicsomában elszabadul a pokol. Végül napvilágra kerül, hogy a papírgyártáshoz használt higanyvegyület az üzemből a vizekbe jutott, és mindenféle genetikai mutációkat okozott.

De ekkorra már az igazság nagyjából mellékes, mert föltűnik a Mutánsok Mutánsa, egy nyúzott medvére emlékeztető, disznópofájú, vagy három ember magas rém, aki nekiáll, hogy szisztematikusan kiirtson minden szereplőt, a derék indiánoktól a jóságos orvoson át a gonosz kapitalistákig. És itt értünk el a gyenge ponthoz, a rém ugyanis elképesztően megöregedett 30 éves korára. CGI-effektusok, számítógépes trükkök persze még sehol, a szörnyet kézműves technikával pakolták össze, a legvérfagylalóbbnak szánt jeleneteknél az a benyomásunk, mintha zoknibáb-előadást néznénk, vagy egy Kemény Henrik-performanszon vennénk részt.

 


 

Ha képesek vagyunk ettől eltekinteni, akkor Frankenheimer alkotása tökéletes bevezető egy olyan estéhez, amikor egy túlzöldült csajt/pasit akarunk az ágyunkba csalogatni. Családosok meg nyugodtan használják környezettudatosságra nevelő oktatófilmnek, a Jövendölést pici túlzással egy Minimaxon edzett nagycsoportos is megnézheti. Legfeljebb utána egy darabig majd nem ad jóéjtpuszit az alvós macijának.

Darida

Címkék: film horror jövendölés john frankenheimer prophecy ökohorror

A bejegyzés trackback címe:

https://lugosibela.blog.hu/api/trackback/id/tr671834050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéLóg 2010.03.12. 16:13:36

Ezt a filmet láttam!

A lényeg az, hogy a higanytól óriásira meg tudnak nőni az állatok és hogy az nem is ürül ki a szervezetükből, mivel a zsírban lerakódik. Ergó a gigantikus lazacot megeszi a medve, aki maga is gigantikussá nő...

Amikor láttam, jót borzongtam rajta.

Asszem' elsőre egy sátorozó túristapárt fogyaszt el a rém, végül becsalják valami lukba oszt' ott robbantják fel, vagy nem, már nem tudom.

BéLóg 2010.03.12. 16:14:59

Ja és a papírgyártáshoz szerintem nem kell semmilyen higanyvegyület, szerintem a cellulóz előállításához sem, de a filmben biztos jól mutatott.

Darkcomet 2010.03.12. 16:51:49

Tisztelt Patakvér Blog. Itten megint nagyon mellé tetszettek trafálni. Ugyanis John Frankenheimer mester életművében gyakorlatilag ez az egyetlen horror (ami egyébként inkább fantasztikus film, aka sci-fi). Namármost. Őkelme ezzel jól bepróbálkozott, természetesen pénzért, és a körülményekhez képest egy egész rendesen megcsinált filmet produkált. Pláne, ha megnézzük a dátumot, ami ugye 1979. Természetes, hogy ezt a filmet egy napon sem lehet említeni az Alcatrazi emberrel, vagy a Francia kapcsolattal, még a kései Roninnal sem, de ebbe a műfajba így elsőre egyáltalán nem produkált egy rossz filmet, még a mai napig is élvezhető darab. Az 1979-es dátumból kiindulva maga a monster sem sikerült rosszul, abba az időbe kb. ez volt az átlag. Most egy Alient ne keverjünk ide, mert az más téma, John Frankenheimer filmjén nem olyan zsenik dolgoztak, mint az Alien szörnyén. Ha már fikázandó horrort óhajtatok bepostolni, nyugodtan turkálhattatok volna még egy kicsit, lazán balkézről írok nektek minimum 10, ennél sokkal szarabb eco-horror mozit.

örvényessy 2010.03.12. 17:37:37

@Darkcomet: tisztelt Darkcomet. tessék mán végigolvasni még egyszer. oszt megmondani, hol itt a fikázás. szörnyike megöregedett, de hát az nem jellemhiba.

paulkemp · http://halfpecssquad.blog.hu/ 2010.03.12. 17:43:43

@Darkcomet:
Kedves Darkcomet!
Frankenheimer életének és életművének vagy köze van ahhoz, hogy kritikát írok egy filmről vagy nem. Az egész szüzsének és kornak szintén, mert ha akarom így viszonyulok hozzá, ha akarom nem, mert ugye lehet akár ez a fránya film "egy kapu egy másik világra", hogy ha úgy tetszik, így pedig az, hogy ki mikor csinálta teljesen lényegtelen.
Az pedig, hogy a monster hogyan sikerült, igazából szerintem a cikkből nem derül ki, csupán annyi, hogy a mai szemnek kissé talán avítt, ami talán nem is kérdés.
Az meg, hogy Darida csupán fikázná a filmet, szerintem téves megállapítás, talán olvasd el újra a bejegyzést.

Locassen 2010.03.16. 20:51:23

egyébként nem csodálkoznék, ha ez a film adta volna az ihletet a legendás Medvedisznóember alakjához.
süti beállítások módosítása