Szív küldi

2010.01.01. 19:53 parakovacs

 

- Véres Valentin (My Bloody Valentine, 2009. R.: Patrick Lussier; DVD-változat) -

 

Egyszer ugye volt az ős-Bloody Valentine, melyet a Magyarországon született George Mihalka rendezett 1981-ben, s azóta a különösen makacs horrorfanok kivételével nagyjából mindenki elfelejtett. Másodszor meg van Lussier 3D-s remake-je, amely 2009 Valentin-napja előtt nem sokkal került a mozikba. Meg van még az utóbbinak a nyár vége óta magyarul is forgalmazott DVD-változata, ahol térhatású trükkök nélkül kellene eladni a sztorit. Na, lássuk.

 

 

A remake alapszituja áramvonalasan annyi, hogy egy Harmony nevű városka szénbányájának 5-ös számú járatában a tulajdonos Tom Hanniger (Jensen Ackles) nevű fiacskája gondatlanságból összehoz egy csinos kis sújtólégrobbanást. Néhány vájár a tárnában reked, a mentőalakulatok pár nap múlva felszínre hozzák az egyetlen túlélőt, egy Harry Warden (Rich Walters) nevű tagot. Warden kómában, és a közvélemény szeretné, ha többet nem is ébredne fel. Kiderül ugyanis, társaival nem a detonáció végzett, hanem Harry bontócsákánya: az előrelátó bányásznak ugyanis esze ágában nem volt osztozni a fogyó levegőn a többiekkel. Az élet harc.

 

 Az 1981-es változat

 

 

Warden 1 évvel később, Valentin-napon mégis magához tér, ennek örömére magára ölti a bányász-gázálarcot, és csinos mészárlást rendez, részben a Harmony Memorial Hospital munkatársai, részben az 5-ös bányajáratnál valentinozó fiatalok között (nosztalgiabuli, ugye); amikor ideje engedi, néhány szívet is kimetsz. Ezután lelövik vagy csak megsebesül, eltemetik vagy beveti magát a bányába, a lényeg, hogy egy teljes évtizeden át nem hallunk róla. Majd megint elkezdődik a rémálom, ismét felbukkan Harmonyban egy gázmaszkos-csákányos őrült, aki takaros Bálint-napi csomagolásban küldi el néhány áldozata pici szívét a nyomozást vezető seriffnek.

(Rövid kitérő: ezen a ponton kénytelenek vagyunk megállapítani, hogy az Élet a legnagyobb forgatókönyvíró. A szervküldős zsarucukkolás pionírja ugyanis a Hasfelmetsző Jack néven közismert műkedvelő boncmester volt. Jack 1888 ködös őszén legkevesebb öt prostituáltat nyírt ki, szignóként pedig kirámolt belőlük ezt-azt, veséket, beleket, szívet, ilyesmit. A belsőségeket részben áldozatai köré pakolta, részben postázta a rendőrségnek, és mint az egyik ilyen szeretetcsomaghoz írt kísérőleveléből tudjuk, egyszer el is falatozott egy vesét. Sütve, nem főzve – és nagyon ízlett neki. Jacket egyébként soha nem kapták el, bár a Scotland Yard 2006-ban, tehát pontosan 118 évvel a sorozatgyilkosság után nekiállt, hogy elkészítse a fantomképét. A Scotland Yard soha nem adja fel.)

 

 

 A 2009-es

 

 

A Rém főként a bontócsákánnyal szeret dolgozni, elképesztő kreativitással. Például könnyeden az állkapocsba mélyeszti a fegyvert, alulról, majd a nyél célszerű mozgatásával széttépi az áldozat buciját. Vagy bumm a fejbe, hátulról, de úgy, hogy a szerszám távozáskor a szemgolyót is kiugrassza a helyéről. (Mondjuk ennél a jelenetnél én konkrétan elröhögtem magam, de erről valószínűleg anyukámék tehetnek, akik túl sok Tom és Jerryt engedélyeztek annak idején.) Amúgy a maszkos rosszfiú bármilyen eszközzel elvégzi a hentesmunkát – bár talán nem ez a megfelelő kifejezés, mert például a piaci hentesünk soha, de soha nem ragadna ásót, amikor egy fél disznófejet óhajtunk a kosarunkba.

Ha két dimenzióban is szeretjük az ilyesmit, akkor hajrá, a Véres Valentin a mi filmünk. A cselekmény azonban reménytelen, a szerelmi sokszöges szál unalmas, és azon sem érdemes izgulni, ki a tettes. Lussier ugyanis rondán-csúnyán, egy mélyen övön aluli trükkel tereli el a figyelmet arról a szereplőről, akinek indítéka és alkalma is van a tömegmészárlás elkövetésére.

Az viszont biztos, hogy a szerencsétlen kisvárosi ribancot, Irene-t alakító Betsy Rue művészi teljesítménye egyszerűen lenyűgöző. Mélyszőke lobonc és a szeretkezés ütemére aprókat rezdülő, pezsgőspohár méretű cicik ilyen párosítását már régen nem láttuk, és ez igazán nem a szorgalmunkon múlt. A 20. perchez tessék tekerni.

 

 

darida

 

 

Címkék: film horror dvd my bloody valentine véres valentin betsy rue patric lussier george mihalka

A bejegyzés trackback címe:

https://lugosibela.blog.hu/api/trackback/id/tr831637837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2010.01.01. 20:40:13

Néha az ilyen magukat nem komolyan vevő filmeken lehet a legjobban szórakozni.

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2010.01.01. 21:10:03

huh, bárcsak elfelejthetném, hogy megnéztem

Levéltetű 2010.01.01. 22:06:52

A 3D miatt érdekelne csak.

DepecheAndi 2010.01.02. 01:01:18

Nagyon szeretem a horrorfilmeket, nálam eddig a Fűrész vitt mindent, na meg a Sweeney Todd.

Kuruttya 2010.01.02. 01:09:39

Remek film, a lány akivel megnéztem végig hozzám bújt alatta ;)

Virgogirl · http://csecsebecse.blog.hu/ 2010.01.02. 02:39:51

@Álmos: ezért tökéletesek a horrorfilmek randikra

[c] 2010.01.02. 02:52:15

@Virgogirl: Kivéve horrorrajongó barátnő esetén.

clfo 2010.01.02. 08:28:58

Még moziban láttam, 3D-ben.
Azt hiszem az eddig elemzett filmek közül a legsz**abb, aki nem látott korábban horrort (van még ilyen?) annak esetleg okozhat valami fajta parát, de inkább a röhögés volt a jellemző a nézőtéren (főleg a "szemes" rész, az mondjuk 3D-ben jól nézett ki, de ennyi). A vége sablonos, emléxem bnőm a film felénél a fülembe súgta a tettest, pedig Ő kifejezetten utálja a stílust...

Advanced horrornézőknek nem ajánlom. Nekik mondjuk az utóbbi évek kinálatából semmit se. Talán a Motel 1-2-t, de azt csak azért, mert azokat még én se bírtam 1-nél többször megnézni annyira gusztustalanok... :>

A blog nagy űrt pótol, úgyh hajrá, én olvasni fogom

kisszántó · http://senzibile.blogspot.com 2010.01.02. 09:05:06

@clfo: de a horror miert kell feltetlen a gusztustalansaggal azonositani? Az utobbi idokbol van itt az El orfanato www.imdb.com/title/tt0464141 egy okos film, egy korom esik le benne, meg elutnek egy mamat, szinte semmi megis a horror-jellege eros es pusztan a fenykepezessel kepes feszultseget kelteni benned.

Hogyne lenne jo horror..

Meg akkor ott a Feast trilogia, vagy nemreg ment a film+ on a Dentist 2, na ezek alapvetoen vallalhato filmek.

udv

DepecheAndi 2010.01.03. 13:57:09

@Rorschach: Te minek neveznéd? Talán vígjáték vagy családi film? Biztosan jót kuncognának a gyerekek azon a részen, mikor a borotvával kaszabolja az embereket és patakokban folyik a vér.

DepecheAndi 2010.01.03. 13:59:05

@Rorschach: Egyébként pedig ha "belém kötsz", akkor legalább írd le helyesen a címét.

2010.01.03. 23:57:09

Hú de rossz ez a film, olyan, mintha tévéfilm lenne, logikátlan (még műfajon belül is igénytelen logikai bakugrások vannak benne), ócskák a színészek és fantáziátlanok a mészárlások. A 3D-ből konvertált 2D pedig szörnyű képminőséget eredményez, olyan, mint egy Szomszédok epizód. Aki teheti kerülje.
süti beállítások módosítása