- Survival of the Dead (r.: George A. Romero, 2009) -

 

Romero legújabb zombi-dzsemborijában egy paradicsomnak ígérkező szigeten haladhatunk tovább a Day of the Dead (1985) kijelölte útvonalon. Aktuális túlélőink egy része ráadásul ismerős lehet a legutóbbi kézi kamerás Diary of the Dead-ből (2007), hiszen a rövid ideig két szálon futó események egyik részében az ott előbukkanó, szararcú katonák próbálkoznak az életben maradással.

 


 

A másikban viszont két eddig ismeretlen ír család, az O’Flynn és a Muldoon família viszályába csöppenünk, mely új síkra terelődik, amikor a rokonság jelentős része emberevővé válik. Míg az egyik fél néhány fejlövéssel oldaná meg az újdonsült problémát, addig Muldoonék inkább láncon tartva szoktatnák kímélő étrendre a desszertnek emberi belsőségeket falatozó lényeket.
Muldoonék végül a puskagolyó jótékony hatásában hívő klán fejét egyszerűen száműzik a szigetről, ám ő hamarosan visszatér a már említett katonákkal, hogy végül egy belekben-vérben tocsogó fináléval záródjon le a nemzedékek óta tartó családi civódás.


 

Romero ismét kultúránkat próbálja ostorozni, és igyekszik toleranciára tanítani. Nehéz nem észrevenni a jellegzetes nyugati hozzáállást, mely szerint vagy olyan leszel, mint mi, vagy rábasztál. Hasonlóan sötét képet festenek felvilágosult és szabad világunkról a pénzzel kapcsolatos eszmefuttatások, vagy a szigetre érkező kívülállók lemészárlását ábrázoló jelenetek.
Mindennek ellenére a film nem működik, talán a komolytalanság, a humor erőltetése miatt. Esetleg hibáztathatjuk a forgatókönyvet, vagy a csapnivaló színészi játékot, melyet most nem mentenek meg a zombitömegek.


 

A kiváló maszkok és trükkök alapján a film akár remek is lehetett volna, így azonban csalódottan állunk fel a vetítés végén – és csak bízhatunk benne, hogy az egyre gyorsabb tempóban dolgozó Romero következő filmje majd elhozza a megváltást.

 

paulkemp

Címkék: film horror zombi george a romero zombie survival of the dead

A bejegyzés trackback címe:

https://lugosibela.blog.hu/api/trackback/id/tr511887838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

F.Lackó · http://csajokrol.blog.hu/ 2010.04.01. 21:23:26

Sose voltam oda a zombis filmekért, de néha elkap a hangulat, és van pár tényleg eredeti alkotás, amit szívesen megnézek. Ezt még konkrétan nem láttam, de kíváncsi vagyok.
Azért látom már a trailerben is ott van a laza ki iPhone reklám.. :)

F.Lackó · http://csajokrol.blog.hu/ 2010.04.01. 21:35:26

Merre ténferegnek a kommentek? :)

Case · http://streetartbp.hu/ 2010.04.01. 21:57:19

Ettől már az előzetes alapján is nagyon féltem, azt se nagyon tudom, hogy megnézzem-e egyáltalán (megfogom úgyis.. :D), mert szinte nekem fáj amit Romero a saját jó hírnevével művel. Már a Land is laposka lett, a Diary meg határozottan pocsékra sikeredett, szóval nem tudom ezek után mit várhatok még ettől, vagy bármi már Romero filmtől. Be kellett volna fejeznie a zombitémát a Day után végleg, 'oszt csókolom.

Deviáns szinglibolsilibsibibsi 2010.04.02. 00:32:01

Nem láttam a régi Romero filmeket, viszont a Zack Snyder féle Holtak Hajnala nagyon bejött. Amióta tolom a Left 4 Dead-eket azóta néha bemelegítésként meg is nézem újra, és meg vagyok győződve, hogy a játékban pár jelenetet az a film ihletett :-)
Viszont a Land of the Dead csalódást okozott. Az elején aszittem jó lesz, amikor a zombik próbálnak "zenélni" a parkban, de a végére csak lagymatag akció és nagyon lapos poénok maradtak, némi - szerintem - feleslegesen gusztustalan zabálással körítve. Az sem mentette meg a filmet, hogy Dennis Hoppert és John Leguizamot egészen csípom.
Aztán megvettem DVD-n a Holtak Napját. A remake-et, a Holtak Hajnalából az, ugye, bejött. Háááát, nem tudom. Végül is talán jobbnak ítélném, mint a Romero rendezte Holtak Földjét, ugyanakkor a szerelmes hangulatú, vegetáriánus zombitól először egy kicsit megborultam, aztán utólag már nem volt olyan vészes. Az mondjuk jó ötlet volt, hogy Ving Rhames ebben is szerepelt, mert így legalább meglepett, hogy a karakterét pár perc után meghamizzák, és a történet is egész kellemesnek mondható, de azért ez a film is elég messze van a Holtak Hajnalától. Úgyhogy Zack Snydernek üzenném ezúton is, hogy jó vót a 300, meg a Watchmen is, de zombifronton elkéne egy újabb film, akár remake is. Romeronak meg annyit, hogy feküdjön neki egynek amúgy rendesen, felejtse el a zabálások anatómiai pontosságú bemutatását meg a futószalagot, és lehet ezekből még jófajta film. Rámférne már, mert a kritika alapján a fenti filmet nem merem megnézni :-)

dr. Aullah 2010.04.02. 07:00:03

Egy jó tanács: Ne nézzétek meg ezt a filmet, borzalmas... soha soha ilyen szar zombis filmet nem láttam. Az utolsó fél órát nem is bírtam végignézni. Nagyon részleteket nem akarok mondani, mert előjönnek az emlékek.

Aki jó zombisat akar nézni, annak a 28... később sorozatot, vagy a Dead Set sorozatot ajánlom.

Kelly és a szexi dög 2010.04.02. 07:48:46

Romero filmjeit csak gyerekfejjel voltak élvezhetőek, ráadásul akkoriban a vasfüggöny mögött amúgy is minden viedon érkezett szart istenítettünk...

victor vacendak 2010.04.02. 09:28:00

@Kelly és a szexi dög: Felnőtt fejjel meg csak is a Plants Vs Zombies. :-D

Case · http://streetartbp.hu/ 2010.04.02. 16:25:16

@Kelly és a szexi dög: azért az eredeti trilógia nagyon nem csak gyerekfejjel élvezhetö, söt, lazán a legjobb horrorok közt van mindhárom. :P

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.04.02. 23:56:51

@Aullah: Egy jó tanács: Ne nézzétek meg ezt a filmet, borzalmas... soha soha ilyen szar zombis filmet nem láttam. Az utolsó fél órát nem is bírtam végignézni. Nagyon részleteket nem akarok mondani, mert előjönnek az emlékek.

Van egy sejtésem hogy ezt nem a film vérfagyasztó mivolta miatt írtad. :)
süti beállítások módosítása