A közhiedelemmel ellentétben az exploitation gyűjtőfogalma nem elsősorban egy műfajt, hanem sokkal inkább egy forgalmazási, illetve filmkészítési stratégiát takar. A harmincas-negyvenes B-filmjeinek attitűdjét továbbvivő, és a hatvanas-hetvenes években kikristályosodott jelenség neve kettős értelmű: a „kizsákmányolás” egyszerre jelenti a nézőközönség alantas igényeinek kielégítését, illetve az exploitation-mozik által az alkalmazott narratív sémák öncélú kihasználását. Ennek megfelelően az exploitation két faktor mentén szerveződik: a fokozott erőszak, illetve a fokozott szexualitás jelenléte roncsolja az adott történetsémákat másodlagossá, miközben a közönség éppen e kettő miatt ült be a korabeli grindhouse-mozik különféle testnedvektől ragacsos foteljeibe.

 

 

A különbség egy adott műfaj exploitation-olvasata és eredeti formája között könnyedén észrevehető. Vegyük példának Bergman bosszúfilmként is értelmezhető Szűzforrásának megerőszakolás-jelenetét:

 

 

És ugyanezen jelenet az exploitation remake Az utolsó ház balra-ban:

 

 

Bergman diszkrét ábrázolásmódjával szemben jól látható, Craven merre mozdította el az alapanyagot: hatásvadász naturalizmussal került előtérbe maga az aktus és az áldozatok szenvedése – míg az eredetiben a kérdéses pillanatok alatt csupán a szenvedő lány arca tölti be a vásznat.

Az exploitation kifejezés számos műfajt lefed, melyek nem szükségszerűen tartoznak a horror zsánercsoportja alá (mint például a racer vagy biker-movie-k, vagy a fekete közönségnek készült blaxploitationök). Némelyik a korszak végével lényegében eltűnt – mint a nazisploitation vagy az olasz kannibálfilmek kurta ciklusa a nyolcvanas évek fordulóján –, mások a mai napig állandó vendég a videótékák polcain és a mozivásznon – mint a splatterfilm, a slasher vagy a hardcore pornó –, ahogyan a nosztalgiától fűtött Grindhouse-projekten túl is felfedezhetjük az exploitation hatásmechanizmusának továbbélését például a kortárs francia horrorfilmekben vagy a splat pack munkáiban..
A legjellegzetesebb grindhouse-műfajok – kannibálfilmtől a mondón át a rape & revenge-ig – hamarosan saját szócikkben kerülnek tálalásra.

 

sep

 

szerkesztői bónusz:

 

Címkék: horror szótár elmélet exploitation elmelet

A bejegyzés trackback címe:

https://lugosibela.blog.hu/api/trackback/id/tr221884829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása